– Myten om villaksen

Fangststatistikk som går tilbake til 1876, viser at det aldri er tatt mer laks i norske lakseelver enn i 2008.

Myndigheter og sportsfiskere mener at villaksen er i ferd med å dø ut. Fiskere som fisker med tradisjonelle redskaper i sjø og elv har en helt annen oppfatning, kommer det frem i NRKs program Brennpunkt som ble vist tirsdag 16. mars.

Direktoratet for Naturforvaltning mener at laksen kan være utryddet om få år og at det bør settes inn enda flere dramatiske tiltak for at villaksen ikke skal dø ut. Likevel viser fangststatistikk siden 1876 at det aldri har blitt tatt mer laks i norske elver enn nå, skrev NRK Brennpunkt i sin forhåndsomtale av programmet.

NRK viser til tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) som slår fast at det har blitt fisket ca 1.000 tonn med vill laks i Norge hvert år de siste ti årene. Mange av de beste lakseelvene i Norge har hatt eventyrlige fangster de siste årene, og det er rekordfangst i elver som for 15 til 20 år siden var fisketomme. Ifølge fangsttallene fra SSB, blir det nå tatt dobbelt så mye fisk som på 60-tallet. I 1960 ble det fisket omtrent 200 tonn i elvene, mot 400 tonn i 2008.

Tallene fra SSB viser at norske lakseelver nå har den sterkeste gytebestanden på over 100 år.

Direktoratet for naturforvaltning viser til den samme fangststatistikken fra SSB, når de konkluderer med at villaksen i Norge er i krise og at laksen står i fare for å bli utryddet. Det står i kontrast til rapporter fra laksefiskerne, som forteller om eventyrlige forhold i mange elver.

På det meste ble det fisket totalt over 2.000 tonn laks rundt 1960. Senere er det innført strenge restriksjoner på sjølaksefisket. Ved årtusenskiftet ble det tross kraftige restriksjoner i fisket, fangstet rundt 1.000 tonn laks.

Se programmet her: Myten om villaksen - NRK Brennpunkt

Både Direktoratet for naturforvaltning (DN) og Fiskeri- og havbruksnæringens landsforening (FHL) har gått ut med pressemeldinger i anledning programmet fra NRK Brennpunkt.

Les også: – Fortsatt alvorlig for villaksen 17.03.2010

Les også: Forlanger kunnskapsbasert forvaltning 17.03.2010

Tidligere har Europharma AS gått hardt ut mot Direktoratet for naturforvaltning.

Les også: Ber kontrollkomiteen granske DN 17.03.2010

Fiskeolje fra Vest-Sahara

Programmet tar også for seg salg av fiskeolje fra et okkupert Vest-Sahara, som går via Norge til salg som skandinavisk helsekost, en sak som fisk.no omtalte forrige uke.

Les også: Fiskeolje fra omstridt fiske 12.03.2010