Fisk ledes i ønsket retning med lys

Ved hjelp av lys kan fisk styres i ønsket retning uten å bli utsatt for unødig stress, noe som kan komme til nytte på slakterier.

Flere forsøk har vist at fisk som slaktes har et høyt stressnivå. Årsaken er den behandlingen fisken får i forkant av bedøving og bløgging, bl.a. i form av mye fisk i nota, eller reaksjon på pumping og trykkfall, melder Nofima.

Hensynet til dyrevern og fiskevelferd, samt redusert kvalitet på fiskekjøttet gjør produsentene interessert i å finne bedøvelses- og slaktemetoder som kan redusere stressnivået.

Les også: Robotisert avliving av laks 05.03.2010

Les også: Avliving med strøm gav godt resultat 16.02.2010

Strengere krav til bedøving

Slakteforskriften for fisk som trådte i kraft 1. januar 2007, stiller blant annet krav om at fisk skal bedøves før slakting.

Samtidig ble det forbud mot bruk av CO2 som bedøvelsesmiddel. Dette var den mest brukte metoden i Norge, og ikrafttreden av forbudet ble utsatt flere ganger i påvente av alternative metoder.

Les også: Utsetter forbudet mot CO2-bedøving 21.10.2009

Les også: Bedøving skal risikovurderes 05.03.2010

Med lys i mørket

Et prosjekt finansiert av Norges forskningsråd og FHF ble satt i gang for å undersøke om fisken ved hjelp av reflekser eller spontane reaksjoner kunne ledes til bedøvelse og slakting uten at den ble stresset.

Prosjektet ble konsentrert om fiskens reaksjoner på lys og på orientering i forhold til vannstrøm.

Det ble konstruert en testrigg bestående av to vannfylte kar forbundet med en fire meter lang renne. Rennen ble dekket av pleksiglass og fylt med vann som kunne strømsettes i begge retninger. Den ble utstyrt både med lys fra en laserprosjektør og en bevegelig lysskinne.

Fisken ble ført inn i rennen enten fra en av tankene eller fra et rør midt i rennen. I rennen ble fisken utsatt for varierende påvirkninger; vannstrøm fra høyre eller venstre, laserlys eller bevegelig lysskinne fra høyre eller venstre, med eller mot vannstrøm i forskjellige kombinasjoner. Forsøkene ble utført i et mørklagt rom.

Les også: Evaluerte ensretter for slaktefisk 28.01.2010

Lysskinne viser vei

Forsøkene viste at man ved hjelp av den bevegelige lysskinnen, kunne styre fisken i ønsket retning, uten å utsette den for unødig stress.

Det viste seg derimot vanskelig å styre fiskens adferd med laserlys.

Retningen på vannstrømmen syntes ikke å ha noen innvirkning på fiskens reaksjon på lyset.

Sammenhengen mellom lysstimulering og vannstrøm som er beskrevet i prosjektet gjelder for enkeltfisk. Hvordan fisken vil reagere i stim er ikke testet. Det betinger også at fisken ikke har andre visuelle påvirkninger, slik den vil ha under vanlige lysforhold i forbindelse med pumping eller slakting.

– Resultatene er lovende, men ytterligere forsøk vil være nødvendig for å vurdere en industriell utnyttelse av teknologien, forteller prosjektleder og seniorforsker Kjell Ø. Midling i Nofima.