Sjølaksefiskerne kritiske til direktoratet

Sjølaksefiskerne er kritiske til hvordan Direktoratet for naturforvaltning forvalter villaksen, og ønsker en uavhengig gjennomgang av villaksforvaltningen.

I NRK Brennpunkts dokumentar ”Myten om villaksen” 16. mars, ble det rettet et kritisk blikk på Direktoratet for Naturforvaltnings (DN) forvaltning av villaksbestanden. I dokumentaren framkom det blant annet at Professor Asbjørn Vøllestad ved Universitetet i Oslo gir uttrykk for at det ikke er grunnlag for å hevde at den norske villaksbestanden er truet. Dette synes også å være i tråd med vurderingene og konklusjonene fra ICES, Det Internasjonale råd for havforskning.

Les også: – Myten om villaksen 17.03.2010

– Bedre bestandssituasjon enn hva DN sier

– Det er på høy tid at det blir foretatt en uavhengig vurdering av hvordan villaksen i Norge forvaltes. Vi har flere ganger bedt om innsyn i kunnskapsgrunnlaget for DNs reguleringer uten at dette er etterkommet. Det som framkommer i Brennpunktprogrammet underbygger det NGSL lenge har hevdet om at bestandssituasjonen for villaksen er langt bedre enn det DN gir uttrykk for.

Det sier leder i Noregs Grunneigar- og Sjølaksefiskarlag (NGSL), Tomas Sandnes, i en pressemelding.

– Villaksforvaltningen bør endres

NGSL mener det er grunn til å gjøre grunnleggende endringer i forvaltningen av vill laks. Forvaltningen av villaksen må være rettet mot å verne bestandene ut fra forvaltningsmål og gytebestandsmål.

Det må være full åpenhet om kunnskapsgrunnlaget og om hvilke kriterier som ligger til grunn for de ulike reguleringer som innføres. Det må også sikres at forvaltningen baserer seg på et bredt og best tilgjengelig forskningsgrunnlag, mener NGSL.

– Dessverre er det vårt inntrykk at forvaltningen med DN i spissen i de senere år har vært mer fokusert på å omfordele retten til laksefisk fra sjø til elv, og mindre opptatt av å sikre en kunnskapsbasert forvaltning av villaksen, sier Sandnes.

– Dagens forvaltningsregime legger opp til en utfasing sjølaksefisket, og dermed en viktig del av kystkulturen, til fordel for et turistfiske i elvene. Dette er etter vår oppfatning i strid med Stortingets intensjoner i villakspolitikken, sier Sandnes.

– Forvaltningen bør flyttes bort fra DN

De opplysninger som framkommer om grunnleggende svikt i kunnskapsgrunnlaget for dagens villaksforvaltning, kombinert med en oppsiktsvekkende og lite objektiv retorikk i ulike media fra DNs leder, gir grunnlag for å stille spørsmål ved om forvaltningen av villaksen bør flyttes ut av Direktoratet for Naturforvaltning, mener NGSL.

Det naturlige ville være om villaksen, i likhet med andre ville fiskebestander, ble forvaltet av Fiskeri- og kystdepartementet etter anerkjente metoder for bestandsforvaltning, mener NGSL.

– Vi finner det naturlig at det nå foretas en uavhengig gjennomgang av dagens villaksforvaltning. Forvaltningen av villaksen må baseres på anerkjente og etterprøvbare forskningsresultater. Det er også viktig at det forvaltningsorgan som har ansvar for villaksen opptrer på en måte som gir tiltro til forvaltningens uavhengighet og objektivitet, sier Sandnes.

– Etter vår vurdering bør forvaltningen av villaksen flyttes ut av Direktoratet for Naturforvaltning, sier Sandnes.