Vil stramme inn på sjølaksefisket

Direktoratet for naturforvaltning (DN) går inn for en omfattende innstramming i sjølaksefisket fra og med 2010-sesongen.

Også fisket etter sjøørret blir betydelig strammet inn i deler av landet.

– Villaksen er i en kritisk situasjon, og innstrammingen er nødvendig for å tilpasse fisket til bestandssituasjonen i de ulike regionene, sier Janne Sollie, direktør i DN.

Områder som ikke åpnes

Direktoratet mener at følgende sjøområder ikke kan åpnes for fiske:

  • Kysten fra Stavanger til Stad.
  • Kysten av Møre og Romsdal.
  • Kysten av Nordland.
  • Fjorder i Hordaland, Sognefjorden og enkelte andre fjorder.
  • I tillegg vil fiskesesongen bli redusert med én til fire uker i de fleste andre regioner.

Forslaget er basert på råd om beskatning fra Vitenskapelig råd for lakseforvaltning, som har vurdert situasjonen for bestandene i de ulike regionene.

I områder hvor situasjonen for laksebestandene er god, vil gjeldende sesong for fiske bli opprettholdt. Det gjelder for eksempel fjordene i Vest-Finnmark.

Les også: Sjølaksefiskerne kritiske til direktoratet 18.03.2010

Strammer inn på fisket etter sjøørret

DN går også inn for å stramme betydelig inn på sjøørretfisket i deler av landet, på grunn av en generell, og til dels dramatisk, bestandsnedgang over flere år.

– Det gjør vi ved å frede sjøørreten i sjøen i perioden 1. mars til 31. mai på strekningen Vest-Agder til Nord-Trøndelag. Innstrammingen rettes inn mot et tidspunkt da sjøørreten er lettest å fange, slik at reguleringen skal gi god effekt, sier Sollie.

– Mange faktorer påvirker laksen

Laksefisket må tilpasses bestandssituasjonen, men fisket er bare én av mange faktorer som påvirker mengden gytelaks i elvene.

– Dersom vi skal kunne ta vare på villaksen, må også situasjonen med lakselus og rømninger av fisk fra oppdrett komme under kontroll, og til et nivå som villaksen kan leve med, sier Janne Sollie.

Kombinasjonen av dårlige oppvekstforhold i havet, uforutsigbart høye påslag av lakselus og høye innslag av rømt oppdrettsfisk i gytebestandene, kan raskt redusere bestander med laks og sjøørret kraftig og utslette dem i hele regioner.

Innstramminger også i elvene

Fisket reduseres også i et stort antall elver, og 120 elver åpnes det ikke for fiske til sommeren. Dette er en dobling fra 2009.

– Laksebestander som er årsaken til strenge reguleringer i sjøen skal ha minst like godt vern i elvene, sier Sollie.

Direktoratets innstilling skal forankres i Miljøverndepartementet før endelig vedtak treffes.