– Bruk den politiske krafta

I anledning at fylkeskommunene fra 1. januar overtok deler av havbruksforvaltningen, arrangerte fiskeri- og kystdepartementet denne uken et seminar om forvaltningsreformen.

Fylkeskommunene har fått en sentral rolle i havbruksforvaltningen, som en følge av forvaltningsreformen.

På seminaret om forvaltningsreformen og akvakulturforvaltning 18. mars, ble det holdt innlegg både av fiskeri og kystminister Lisbeth Berg-Hansen, statssekretær i Miljøverndepartementet Heidi Sørensen, fylkesordfører Tore Sandvik og fiskeridirektør Liv Holmefjord.

Foruten fylkesordførere fra fylkeskommunene, deltok representanter fra blant annet Fiskeri- og kystdepartementet, Kommunal- og regionaldepartementet, Fiskeridirektoratet, Kystverket, Mattilsynet, KS, Fiskeri- og havbruksnæringens landsforening og Norske Sjømatbedrifters Landsforening på seminaret.

Vil ha egen bedriftstype priortiert

Berg-Hansen ønskte fylkeskommunene velkomne som en del av havbruksforvaltningen.

Berg-Hansen benyttet anledningen til å tale varmt om videreforedling av oppdrettsfisk i Norge, en næringsgren hvor ministeren selv har betydelige økonomiske interesser.

– Det er fortsatt Fiskeri- og kystdepartementet som bestemmer rammebetingelsene for havbruksnæringa. Fylkekommunen, som tildelingsmyndighet, skal foreta de faglige vurderingene i tråd med regelverket, når akvakulturtillatelser skal tildeles, påpekte Berg-Hansen i sitt foredrag.

– Selv om saksbehandlinga av akvakultursaker i liten grad åpner for politisk skjønn, kan de nye oppgavene gi politisk kraft til å bidra i lokal og regional næringsutvikling, sa ministeren.

– Jeg håper fylkeskommunen vil bruke den politiske krafta til å støtte opp om næringsaktører som igjen bidrar til virksomhet og økt verdiskaping i distriktene. Da kan vi sammen bidra til at den samlede verdiskapinga i næringa øker, og at det skapes flere arbeidsplasser, fortalte Berg-Hansen.

Fiskeri- og kystminister Lisbeth Berg-Hansen er medeier i oppdrettsfirmaet Sinkaberg-Hansen AS, som driver lokal foredling i tillegg til oppdrett av laks, og det er nettopp denne type bedrifter Berg-Hansen nå oppfordrer fylkeskommunene til å tilgodese fremfor konkurrerende foretak.

Professor Jan Frithjof Bernt ved juridisk fakultet ved Universitetet i Bergen, er en av landets fremste eksperter på forvaltningsrett. Han har uttalt at det kan bli stilt spørsmål ved Berg-Hansens behandling av saker som handler om rammebetingelsene for oppdrettsnæringen.

– Spørsmålet kan bli om hun tar avgjørelser ut fra samfunnets interesser eller sine egne private interesser, sa professor Jan Frithjof Bernt i november i fjor.

Les også: Krever redegjørelse fra Berg-Hansen 21.11.2009

Ansvar for naturmangfoldet

Statssekretær Heidi Sørensen innledet om miljø og havbruksforvaltning. Sørensen la i sitt innlegg vekt på at fylkeskommunene har fått et stort ansvar for å ivareta naturmangfoldet i sitt arbeid, blant annet i behandling av søknader om tillatelser til akvakultur.

Hun viste til at havbruksnæringens miljømessige bærekraft, og særlig spørsmålet om påvirkninger på villaks, er blant utfordringene fylkeskommunene må ta hensyn til.

Les også: – Behov for eit tett og godt samarbeid 04.02.2010

Les også: Endret akvakulturforvaltning 05.01.2010