Ber Solheim vurdere tall for villaks

Sjølaksefiskerne er meget kritiske til at Miljø- og utviklingsminister Erik Solheim ikke ønsker gjennomgang av tallmateriale fra Direktoratet for naturforvaltning.

Noregs Grunneigar- og Sjølaksefiskarlag (NGSL) reagerer på at Solheim ukritisk godtar tallmateriale fra Direktoratet for naturforvaltning (DN).

I dokumentaren "Myten om villaksen" som ble vist på NRK Brennpunkt den 16. mars, ble det rettet et kritisk søkelys på Direktoratet for naturforvaltning (DN) sin fremstilling av situasjonen for de nordatlantiske villaksstammene i Norge.

Les også: Sjølaksefiskerne kritiske til direktoratet 18.03.2010
Les også: – Myten om villaksen 17.03.2010

– Ukritisk til tallmaterialet

I etterkant ble Miljø- og utviklingsminister Erik Solheim, i Stortingets spørretime, spurt av Siri A. Meling (H) om han ville ta initiativet til en gjennomgang av tallmaterialet som DN benytter som dokumentasjon på at de nordatlantiske villaksstammene er sterkt truet. Dette for å sikre at direktoratets fremstilling av situasjonen er bygget på et reelt kunnskapsgrunnlag.

– På tross av den massive kritikken, velger Solheim likevel ukritisk å tro på tallene fra vitenskaplig råd, DNs faglige alibi, tordner NGSL i en pressemelding.

– Statsråden uttaler likevel at han deler Melings syn, på at beskrivelsen av situasjonen for de ville laksebestandene må bygge på et best mulig faglig grunnlag, konstaterer NGSL.

– Noregs Grunneigar- og Sjølaksefiskarlag (NGSL) synes det er sterkt beklagelig at statsråden ikke ønsker denne gjennomgangen.

– Det er på naturens vegne dramatisk hvis troverdigheten til myndighetene som er satt til å forvalte den, ikke er tilstede, uttaler NGSL.

– Fikk mistanke om faglige svakheter

NGSL fikk mistanke om faglige svakheter i beregningsgrunnlaget, allerede ved fremleggelsen av foreslåtte reguleringer i sjølaksefisket for 2008, da DN eksempelvis foreslo 4 uker innkortning i sjølaksefisket i Namsenfjorden, uten å fremlegge faglig dokumentasjon for behovet, fremgår det av pressemeldingen.

Dette i en av landets beste lakseregioner.

Konsekvensene av DNs reguleringer for sjølaksefisket allerede i 2008, ble at fisket etter laks i sjøen, fikk en innkorting i fisketid som tilsvarte en reduksjon i fangst av den største laksen på ca. 50 prosent langs kysten fra Rogaland til Troms, opplyser NGSL.

– Troverdigheten øker heller ikke når DN foreslår enda strengere reguleringer i sjølaksefiske for perioden 2010 til 2014, uten å måle effekten av strenge reguleringer i sjølaksefisket innført i 2008 og 2009, uttaler NGSL.

NGSL deler Melings bekymring vedrørende kunnskapsgrunnlaget for forvaltningen av villaksen, og anbefaler Statsråd Erik Solheim å ta initiativet til en gjennomgang av DN`s dokumentasjon.