– En seier for fornuften

Fiskeri- og havbruksnæringens landsforening (FHL) ser positivt på at vedtakene om milliongebyrer for biomasseoverskridelser oppheves.

Tidligere i dag ble det kjent at Fiskeri- og kystdepartementet (FKD) har gitt Fiskeridirektoratet instruks, om å oppheve vedtakene som er gjort om innkreving av gebyrer i millionklassen fra oppdrettere som har overskredet grensene for maksimal tillatt biomasse (MTB) i anleggene.

Årsaken er at Fiskeri- og kystdepartementet, etter en ny vurdering, har kommet til at overtredelsesgebyr etter reaksjonsforskriften § 10, ikke har tilstrekkelig hjemmel i akvakulturloven § 30.

Les også: Opphever vedtak om overtredelsesgebyr 29.03.2010

– Vi forsvarer ikke brudd på lover og regler. Likevel vil jeg si at det er en seier for fornuften når Fiskeridepartementet nå opphever tidligere vedtak om disse milliongebyrene.

Det sier administrerende direktør Geir Andreassen i Fiskeri- og havbruksnæringens landsforening (FHL) til NTB.

Andreassen sier at FHL har vært engasjert i flere av disse sakene, der oppdrettere ble ilagt gebyrer, som etter FHLs mening, har vært ute av alle proporsjoner.

– Det var straffereaksjoner som vi ikke har sett maken til i noen alvorlige saker om miljøkriminalitet, sier Andreassen til nyhetsbyrået.

Ny vurdering

FKD har samtidig gitt Fiskeridirektoratet instruks om å foreta ny vurdering av pågående og avsluttede saker, og vurdere overtredelsesgebyr med direkte hjemmel i akvakulturloven, og om de mer alvorlige overtredelsene bør anmeldes.

Det hører med til sjeldenhetene at Sivilombudsmannen korrigerer forvaltningen på denne måten, skriver NTB.

Fredag 26. mars ble det også kjent at Fiskeri- og kystdepartementet ber Fiskeridirektoratet gjenoppta saksbehandlingen for overtredelsesgebyr etter reaksjonsforskriften §11, som gjelder andre regelbrudd enn overtredelse av biomasseregelverket.

Les også: Gjenopptar saksbehandlingen 26.03.2010