Emilsen Fisk ilagt stor tvangsmulkt

VIKNA: Mattilsynet har ilagt Emilsen Fisk tvangsmulkt på oppimot 1,3–1,4 millioner kroner, fordi selskapet brukte for lang tid på å redusere antall lakselus i et anlegg.

Vedtaket begrunnes med stor spredningsfare for lakselus, og kan ikke ankes, skriver Trønder-Avisa.

Det var på lokaliteten Haugsflesa at Emilsen Fisk AS i Vikna i fjor sommer og høst fikk store problemer med lus. Mengden kjønnsmodne hunnlus var på det meste fire ganger høyere enn grenseverdien i luseforskriften.

Etter en inspeksjon den 13. november i fjor, karakteriserte Mattilsynet lusetallene som alarmerende høye. Oppdrettsselskapet fikk pålegg om å avluse innen 26. november og fikk samtidig varsel om døgnmulkt dersom lusenivået ikke var under tiltaksgrense ved telling innen fire dager deretter. Tvangsmulktens størrelse ble satt til 157.742 kroner per dag, skriver avisa.

Senere lusetellinger viste enda høyere lusetall, men etter at Emilsen Fisk AS i et brev opplyste at avlusing tidligst kunne starte den 3. desember, bestemte Mattilsynet at tvangsmulkten ville løpe fra og med den 4. desember, dersom kontrolltelling viste fortsatt høye lusetall fire dager etter avlusning. Dersom ikke behandling med lusemiddel gav ønsket resultat, kunne alternativet bli pålegg om utslakting.

Selskapet forsøkte fem ganger, med tre forskjellige preparater, før luseplagene kom under kontroll den 19. desember, skriver avisa.

Vedtaket om tvangsmulkt ble av Emilsen Fisk AS klaget inn til Mattilsynets regionkontor. Mattilsynet Regionkontoret for Trøndelag, Møre og Romsdal opprettholdt vedtaket om tvangsmulkt, men avkortet løpetiden for tvangsmulkten med noen dager. Likevel kan selskapet vente seg en mulkt på oppimot 1,4 mill. kroner, skriver avisa.

Medeier i Flatanger Settefisk

Sammen med Sinkaberg-Hansen AS og Midt-Norsk Havbruk AS, eier Emilsen Fisk selskapet Åsen Settefisk AS. Sistnevnte selskap er morselskapet til Flatanger Settefisk AS, som i fjor høst ble ilagt en bot på 1,2 millioner kroner etter mistanke om to tilfeller av rømming og alvorlig brudd på akvakulturloven. Emilsen Fisk har en eierandel på 17,88 prosent i Åsen Settefisk AS.

Les også: Utsetter rettssak om lakserømming 02.03.2010