Fisken trenger en rolig start

Deformert torsk fra Storfjorden i Troms. Foto: Fiskeridirektoratet

Får oppdrettsfisken en rolig start på livet, har den bedre muligheter for å utvikle seg normalt.

Det er hovedkonklusjonen i et stort forskningsprosjekt om misdannelser hos torsk og laks, skriver Norges forskningsråd i nyhetsbrevet Nytt fra HAVBRUK, nr. 1, 2010.

Fem forskningsinstitusjoner har deltatt i kunnskapsoppbyggingen på et område som har skapt mye hodebry for oppdrettsnæringen.

– Vi vet nå mest i verden om misdannelser på oppdrettsfisk, sier Grete Bæverfjord, seniorforsker ved Nofima Marin.

Har funnet årsaker

Bæverfjord har vært prosjektleder for et samarbeid mellom Nofima Marin, Nofima Mat, Havforskningsinstituttet, NIFES og Universitetet i Bergen.

– Når det gjelder laks, har vi kommet langt både med å identifisere konkrete årsaker, men også i å forstå de underliggende mekanismene når det oppstår misdannelser, forteller Bæverfjord.

– For oppdrettstorsk er vi kommet mye kortere. Men også her er vi nå i stand til å gi noen konkrete anbefalinger, sier hun.

«Monstertorsk»

Sannsynligvis er deformert torsk, de såkalte «monstertorskene», som lokale fiskere har fanget i vinter, rømt oppdrettstorsk. Torskeoppdretterne sliter med både kvalitet på yngel og misdannelser på stor torsk.

Les også: Frigav bilder av deformert torsk i Troms 11.11.2009

– Forskningen vår viser at mye kan bli bedre om torsken får lavere temperatur under startfôring, forteller Bæverfjord.

Dette er også påvist for laks. Lav temperatur i vannet i tidlige livsstadier er det viktigste for begge artene, mener forskerne. På et annet område er imidlertid torsken og laksen forskjellige.

– Torsken må ikke ha for sterk strøm i karene. Vi anbefaler å regulere ned strømmen i karene, for å unngå at fisken får en knekk i ryggaksen. Dette er det nest viktigste tiltaket for å unngå misdannelser hos torsk. Når det gjelder hovedårsaker til misdannelser hos laks, kommer feil fôr som nummer to.

Næringen implementerer

– Generelt kan vi konkludere med at både torsk og laks bør få en roligere start på livet enn det som er vanlig i dag, sier Bæverfjord.

Forskernes råder oppdretterne til ikke å presse oppdrettsfisk for mye på yngelstadiet. I lengden lønner det seg heller ikke økonomisk. Bæverfjord tror derfor næringen vil følge disse rådene:

– Vi ser at de store lakseselskapene har implementert rådene allerede. Det har bidratt til den gode utviklingen i lakseoppdrettsnæringen de siste årene, avslutter Bæverfjord.

De norske forskerne har samarbeidet med andre europeiske forskere om konkrete råd til oppdretterne for å unngå misdannelser, og en bok er utgitt i prosjektet: «Control of malformations in fish aquaculture: Science and practice».

Les også:
– Kan revolusjonere oppdrett med nytt fiskefôr 08.12.2009
– Deformert torsk skyldes feilernæring 12.11.2009