Lakseoppdrett og laksefiske side om side

– Langs kysten skal det være rom for både økonomisk lønnsom havbruksvirksomhet og levedyktige ville fiskebestander.

– All menneskelig aktivitet setter sine avtrykk på naturen, men målet må hele tida være å bruke naturressursene på en miljømessig bærekraftig måte. Ellers er det ikke liv laga, heller ikke for havbruksnæringa.

Det sa fiskeri- og kystminister Lisbeth Berg-Hansen i sitt innlegg på Faglig Villaksforum på Hell 9. april, som arrangeres i anledning av årsmøtet for Norske Lakseelver 9. og 10. april.

– Regjeringens mål er at lakseoppdrett og laksefiske skal kunne drive side om side. Havbruksvirksomhet påvirker ville bestander, men dette er på langt nær den eneste utfordringa for villaksen, og det må letes etter årsakene til nedgangen i ville bestander på mer enn ett sted, forteller Berg-Hansen.

Fiskeri- og kystdepartementet arbeider på sin side med å følge opp tiltakene i Strategi for en miljømessig bærekraftig havbruksnæring, slik at havbruksnæringa skal påvirke miljøet så lite som mulig.

– Enkelte tiltak i strategien er allerede gjennomført, slik som revidering av regelverket for behandling av lakselus. I tillegg er FoU bevilgningene økt og tilsyn med havbruksnæringa styrket. Det er også nedsatt et ekspertutvalg som innen 1. februar 2011 bl.a. skal komme med råd om en overordnet lokalitetsstruktur for havbruksnæringa, påpeker Berg-Hansen.

– De prosessene som er satt i gang for å følge opp regjeringas bærekraftstrategi, vil kunne gi en positiv utvikling av havbruksnæringa med hensyn til sykdomsforebygging, fiskevelferd og effektiv arealutnyttelse. Samtidig vil dette arbeidet kunne bidra til å motvirke negative miljøpåvirkninger, mener Berg-Hansen.