Stanser kjøp av fiskeolje fra Vest-Sahara

EWOS AS avslutter kjøp av fiskeolje fra Marokko og Vest-Sahara.

Fisk.no omtalte for noen uker siden at EWOS AS, som er en av verdens største produsenter av fiskefôr til laks og ørret, benytter omstridt fiskeolje fra Vest-Sahara i sin fôrproduksjon. Etter press har EWOS nå besluttet å stanse kjøp av fiskeolje fra Marokko og Vest-Sahara.

EWOS har de siste 5-6 årene kjøpt mellom 12.000 og 20.000 tonn fiskeolje pr. år med opprinnelse i Vest-Sahara og Marokko fra GC Rieber Oils AS. EWOS AS er et datterselskap av Cermaq ASA, der staten eier 43,54 prosent av aksjene.

Les også: Fiskeolje fra Vest-Sahara til EWOS 19.03.2010

Fisket utenfor Vest-Sahara er omstridt fordi landet er okkupert og at det strider mot internasjonale konvensjoner å utnytte naturressursene i et okkupert område.

Les også: Fiskeolje fra omstridt fiske 12.03.2010

- Har gjort en ny vurdering

- EWOS har i sin handel med dette produktet basert seg på tilgjengelig informasjon på beslutningstidspunktet om samsvar med lover, regler og norske myndigheters anbefalinger om handel med varer fra dette området, skriver selskapet i en pressemelding.

- Det har i den senere tid framkommet påstander om at kjøp av fiskeolje fra dette området er i strid med norske myndigheters anbefalinger. EWOS har derfor foretatt en grundig fornyet vurdering av kjøpet, innehentet eksterne juridiske råd og hatt kontakt med Utenriksdepartementet om saken, opplyser selskapet.

- Har ikke fått konkrete råd

- EWOS har ikke fått konkrete råd om å avvikle handelen, men har heller ikke fått tilstrekkelig godtgjort at handelen er i tråd med norske myndigheters anbefalinger, skriver selskapet i meldingen.

- EWOS har derfor besluttet å avvikle denne handelen etter at allerede inngåtte kontrakter er utløpt i løpet av inneværende kvartal, opplyser EWOS i meldingen.

- Var krystallklare

Nærings- og handelsdepartementet er derimot av en ganske annen oppfatning, og mener det ikke har vært grunnlag for tvil om at kjøp av fiskeolje fra Vest-Sahara er i strid med norske retningslinjer.

- Vi har vært krystallklare fra dag én. Vi er glade for at de tar dette til etterretning og det er i tråd med vår anbefaling.

Det sier statssekretær i Nærings- og handelsdepartementet, Rikke Lind, til Dagbladet.

- Svært positivt

- Årsaken til at de har gitt seg, er at presset har vært for stort. Hele saken har vært en skandale.

Det sier Gunnar Album, fiskeriansvarlig i Naturvernforbundet, til NRK Nordland. Han er fornøyd med at selskapet nå dropper kjøp fra Vest-Sahara.

- Det er fisk fra et okkupert havområde, som i tillegg ikke er forvaltet i forhold til FNs retningslinjer, sier Album.

Støttekomiteen for Vest-Sahara er også fornøyd med avgjørelsen til EWOS.

- Det er positivt at Ewos nå følger regjeringens klare anbefalinger,  sier Sigrun Espe i Støttekomiteen for Vest-Sahara.

- Nå forventer vi at GC Rieber avslutter sitt oppdrag i landet. Det er en grunn til at Vest-Sahara, sammen med Burma, er ett av bare to lang i hele verden som UD fraråder å drive handel med. Det er bemerkelsesverdig at NHO-presidentet står bak noe at det mest uetiske norsk næringsliv er involvert i, sier Espe til NRK.

Mainstream og Sinkaberg-Hansen på kundelisten

Saken blir ikke mindre "delikat" av at både det statlig eide oppdrettsselskapet Mainstream og oppdrettsfirmaet Sinkaberg-Hansen AS, hvor fiskeri- og kystminister Lisbeth Berg-Hansen er medeier, kjøper fiskefôr fra EWOS.

Kundeforholdene bekreftes av Berg-Hansen overfor Dagbladet. Hun henviser imidlertid til ledelsen i Sinkaberg-Hansen for kommentar fra selskapet hvor hun er medeier.

- Det kan ikke være den enkelte oppdretters oppgave å finne ut av dette. Det dukker opp slike saker med jevne mellomrom. Vi kan ikke skifte leverandør hver gang, sier adm.dir. Finn Sinkaberg i Sinkaberg-Hansen AS til avisa.