Lanserte fiskealarmen.no

Statssekretær Heidi Sørensen i Miljøverndepartementet var fredag med og lanserte det nye nettstedet fiskealarmen.no.

Prosjektet gir fritidsfiskere en mulighet til å innrapportere rømt oppdrettslaks og antall lakselus på fisk de fanger.

– Å legge til rette for at de som er engasjert i fiske kan være med og bidra med informasjon og kunnskap på denne måten har jeg stor tro på, sier Sørensen i en pressemelding.

Prosjektet er et samarbeid mellom Veterinærinstituttet, foreningen Norske Lakseelver og Norges Jeger og fiskerforbund.

Fritidsfiskere bes registrere antall lakselus på fisk fanget i vassdrag og sjø og også rapportere inn fanget oppdrettsfisk.

Fiskerne blir bedt om å ta bilder av fisken og sende det inn til fiskealarmen.no via telefonnummeret 0-FISK (03475).

– Skal ta pulsen på villaksen

– Lakselus og rømt oppdrettsfisk er blant de største truslene mot bestandene av vill laksefisk. Sitasjonen varierer langs kysten – i noen vassdrag er bestandene på vei opp, i andre går den sørgelig tilbake, skriver Veterinærinstituttet i en pressemelding.

Hvert år tar om lag 100 000 fritidsfiskere opp et stort antall laksefisk fra elvene.

– Dette utgjør et fantastisk materiale og vi trenger data om disse fiskene fra disse fiskerne.

Det sier Ketil Skår, seksjonsleder ved Veterinærinstituttets seksjon for miljø- og smittetiltak.

– Ved hjelp av deres registreringer kan vi få mer kunnskap om status for lakselus på tibakevandrende laksefisk, samt om innslag av oppdrettsfisk, sier Skår.

Etter å ha vurdert fisken og talt lakselus sender fiskeren en melding til 03475, eller til 0FISK (tastene null, f, i, s, k på mobilen). Aller helst sendes et MMS-bilde sammen med meldingen som dokumentasjon. Resultatet legges ut i kart på fiskealarmen.no, som vil vise de regionale situasjonene etter hvert som meldingene tikker inn.

Data som kommer inn behandles av Veterinærinstituttet i samarbeid med Norsk institutt for naturforvaltning (NINA), som også sitter med data fra kilnotfisket. Tjenesten er ikke et forskningsprosjekt eller overvåking, og datene vil derfor bli tolket forsiktig, men aktiv bruk av fiskealarmen.no vil bidra til at det bygges opp dokumentasjon, kompetanse og kunnskap.

– Sammen vil vi kunne få et bilde av situasjonen for villaksen, sier Ketil Skår og føyer til - Dette er et spennende opplegg! Vi vet at fritidsfiskerne er en motivert og kompetent gjeng. - Det er mange som er engasjert for villfisken, og her har de fått en mulighet til å bidra, avslutter Skår.