Fylkesmannen refser Fiskeridirektoratet

LYNGDAL: Fylkesmannen i Vest-Agder ber Fiskeridirektoratet oppheve tillatelsen som er gitt til Korshavn Havbruk AS for oppdrett av laks i Grønsfjorden

Fiskeridirektoratet får massiv kritikk fra Fylkesmannen i Vest-Agder, som vil oppheve tillatelsen direktoratet har gitt til etablering av oppdrettsanlegg i Grønsfjorden, skriver Farsunds Avis.

Fylkesmannen er svært kritisk til måten direktoratet har håndtert sin informasjonsplikt på, ikke minst mener fylkesmannen at saken er dårlig opplyst. Først den 3. mars i år mottok fylkesmannen melding om at direktoratet hadde gitt tillatelse til lakseoppdrett ved Nakkestad, forteller flykesmannen, dette var over ti uker etter at direktoratet fattet sitt vedtak 22. desember 2009.

– Fylkesmannen er kjent med at Korshavn Havbruk har startet arbeidet med å gjøre lokalitetene klare til lakseoppdrett og at en omgjøring vil innebære ulemper for bedriften. Vi mener likevel at Fylkesmannen ikke kan lastes for at det har tatt så lang tid før omgjøringsbegjæringen ble sendt, skriver fylkesmann Ann-Kristin Olsen i et brev til Fiskeridirektoratet Region Sør i Bergen, ifølge avisa.

Lyngdal kommune har ikke mottatt brev om at Korshavn Havbruk har søkt om oppdrett av laks ved Revøy, skriver fylkesmannen, og konsekvensen av dette er at berørte parter ikke hadde fått anledning til å uttale seg, mener fylkesmannen.

Fylkesmannen viser også til at Mandalsvassdraget har status som nasjonal laksevassdrag, samt at Lygna- og Audnavassdragene ligger 15 til 30 kilometer fra de omsøkte lokalitetene.

– Fylkesmannen mener i tillegg at direktoratet har gjort mangelfull overveielse ved å legge for lite vekt på nasjonale føringer og miljøhensyn ved å gi tillatelse til oppdrett på både Nakkestad og Revøy-lokalitetene. Dette må også ha innvirket på vedtaket, skriver Fylkesmannen, iflølge avisa.

Les også: Reagerer på bytte fra torsk til laks 17.02.2010

Laksekonsesjon fra Hellesund Fiskeoppdrett

Korshamn Havbruk AS i Lyngdal kommune, fikk i juni 2009 overført en laksekonsesjon fra oppdrettsselskapet Hellesund Fiskeoppdrett AS, hjemmehørende i Lillesand kommune.

Konsesjon VA-F-16 (Vest-Agder|Flekkfjord|tillatelse nummer 16), er langt fra en ny konsesjon. Tvert om så fremgår det av Fiskeridirektoratets akvakulturregister, at tillatelsen ble etablert allerede i august 1999, med andre ord for snart 11 år siden.

Der er for drift av denne gamle tillatelsen, at Korshavn Havbruk AS har behov for to lokaliteter.