Endrer forskrifter på fiskehelseområdet

Det er fastsatt en rekke endringer i forskrifter på fiskehelseområdet.

Endringene innebærer blant annet at områder i Norge er kategorisert med hensyn til helsestatus for ILA, KHV og Gyrodactylus salaris. SVC er fjernet fra sykdomslisten.

Krav til årlig rapportering av driftsdata fra akvakulturanlegg med bløtdyr, krepsdyr eller pigghuder er også endret, melder Mattilsynet.

Det er fastsatt endringer i følgende forskrifter:

  • Forskrift 17. juni 2008 nr. 819 om omsetning av akvakulturdyr og produkter av akvakulturdyr, forebygging og bekjempelse av smittsomme sykdommer hos akvatiske dyr (omsetnings- og sykdomsforskriften).
  • Forskrift 17. juni 2008 nr. 822 om drift av akvakulturanlegg (akvakulturdriftsforskriften).
  • Forskrift 30. oktober 2006 nr. 1250 om slakterier og tilvirkningsanlegg for akvakulturdyr (slakteriforskriften).
  • Forskrift 17. juni 2008 nr. 820 om transport av akvakulturdyr (transportforskriften).

Endringer i omsetnings- og sykdomsforskriften

De viktigste endringene er gjort i omsetnings- og sykdomsforskriften, og omfatter følgende:

  • Spring viraemia hos karpe (SVC) er fjernet fra listen over sykdommer på liste 2.
  • Femten områder i Norge med stamfiskproduksjon har fristatus (kategori I) for Infeksiøs lakseanemi (ILA), jf. nytt vedlegg 2 punkt nr. 4 til forskriften.
  • Øvrige deler av landet har uavklart helsestatus (kategori III) for ILA.
  • Hele landet er i kategori III for Koi herpes virus sykdom (KHV).
  • Deler av Norge har også godkjent fristatus for Gyrodactylus salaris, jf. nytt vedlegg 5 nytt vedlegg til omsetnings- og sykdomsforskriften.
  • Det er også gjort noen andre endringer i forskriften for å rette opp uklarheter og tydeliggjøre hjemler for vedtak.

Det som har størst praktisk betydning er kategoriseringen av områder for ILA, opplyser Mattilsynet. Områder som er i kategori I for ILA vil opprettholde muligheten for eksport av rogn til andre land som har fristatus for ILA. Men det innebærer også følgende:

  • Fisk og rogn av mottakelige arter ikke kan tas inn til disse områ dene fra andre deler av landet.
  • Ved flytting av fisk eller rogn mellom ulike områder som er i kategori I, må forsendelsen følges av helsesertifikat som utstedes av Mattilsynet. Ved flytting av fisk eller rogn innenfor et område, er det ikke krav om helsesertifikat. Det er heller ikke krav om helseattest ved flytting av fisk eller rogn fra område som er i kategori I til område som er i kategori III.
  • For å vedlikeholde fristatusen må det også gjennomfø res overvåknings- og kontrollprogram i regi av Mattilsynet.

Deler av Norge har også godkjent status for kontroll- og bekjempelsesprogram for BKD. Men det er besluttet at dette ikke fastsettes i forskriften, og at vi trekker tilbake våre tillaggsgarantier for BKD. Inntil videre vil OK-programmet for BKD likevel gjennomføres som planlagt i inneværende år. Enkeltanlegg kan likevel eksportere fisk eller rogn til land som har fristatus for BKD, forutsatt at det er gjennomført testing for BKD med prøvetaking av 2 x 150 fisk per år.

Kategorisering av Norge for hvitflekksykdom er foreløpig ikke fastsatt i forskriften. Dette er utsatt i påvente av den endelige avgjørelsen på vår søknad til ESA om fristatus på historisk grunnlag.

Endringer i de andre forskriftene

Den viktigste endringen i de andre forskriftene er endringen i akvakulturdriftsforskriften § 65 om rapportering og melding fra akvakulturanlegg med bløtdyr, krepsdyr og pigghuder.

Visse driftsdata og planer for drift skal rapporteres innen 1. oktober hver år. Rapporteringsplikten gjelder for alle anlegg med gyldig tillatelse, uavhengig om det for øyeblikket er dyr i anlegget eller ei.