– Vulkanutbruddet kan gi sur nedbør

Svovelskyer etter vulkanutbruddet på Island kan gi sur nedbør over Norge. Ekspertene venter ikke store konsekvenser for norsk natur, men følger nøye med på utviklingen.

Skyene som sprer seg over Europa etter vulkanutbruddet fra Eyjafjallajökull på Island, inneholder store mengder svovelgasser i tillegg til støvpartikler. Når det kommer regn, vil svovelen bindes til regnet og kan falle som sur nedbør over Norge.

Ifølge ekspertene er dette trolig den følgen av vulkanutbruddet som kan gi størst effekt på norsk natur, skriver Direktoratet for naturforvaltning (DN) i en pressemelding.

– Svovelutslipp fra fabrikker i Europa har i mange tiår gitt sur nedbør som har gjort vannet i en rekke norske elver og innsjøer surere enn normalt. Svovel fra vulkanen på Island kan gi samme effekt, sier seniorrådgiver Steinar Sandøy i Direktoratet for naturforvaltning.

Overvåker vannkvaliteten

Det er vassdrag i Agder og Rogaland som har det største forsuringsproblemet. Fortsatt blir det tilsatt kalk i 21 vassdrag og en rekke innsjøer i Sør-Norge for å gjøre vannet mindre surt. Dette er nødvendig for at vannkvaliteten skal være god nok for fisk og bunndyr. Ekspertene mener at det er i denne delen av landet at sur nedbør etter vulkanutbruddet eventuelt kan få en effekt ved at forsuringen av vassdragene øker. I verste fall kan livet i innsjøer og elver ta skade.

– Vi overvåker allerede vannkvaliteten på Sørlandet og Vestlandet. Hver uke samles det inn og analyseres vannprøver fra 25 vassdrag. Denne overvåkningen vil raskt gi oss fasiten på om vulkanutbruddet blir et problem, sier Sandøy.

Ifølge ekspertene vil den sure nedbøren kunne falle så lenge vulkanutbruddet på Island pågår og vinden blåser i retning Norge.

I kalkede vassdrag i sør vil det automatisk bli dosert ut mer kalk dersom vannet blir surere. Ekspertene mener derfor at det er forsuringspåvirkede vassdrag som ikke blir kalket som kan bli verst rammet av forsuring, heter det fra DN.

– Asken kan ende i vannet

Askeskyene som blåser fra Island mot Norge inneholder mikroskopiske partikler som kan ende i vann og elver. Partiklene har skarpe kanter som kan skade gjellene hos fisk. Det er også mulig at asken kan frigjøre aluminium som i kombinasjon med surt vann kan skape problemer for fisk. Dette gjelder kanskje særlig for laksesmolt som om kort tid vandrer ut fra elvene våre til havet.

– Vi tviler på at asken i seg selv vil bli et problem. Samtidig har vi få lignende hendelser å sammenligne med. Derfor er vi føre var og har satt i gang ekstra overvåkning av hvor store mengder partikler som vil finne sin veg til vassdragene, sier Steinar Sandøy.

Les også: – Drikkevannet påvirkes lite 15.04.2010

– Vulkanutbruddet kan gi sure fiskevann

NIVA har i dag sendt ut en ny pressemelding om saken.

Les også: Vulkanasken kan påvirke vannkvaliteten 15.04.2010

– Svovelet fra vulkanutbruddet på Island vil kunne føre til mer sur nedbør i Norge, som kan gi sure fiskevann. NIVA foretar jevnlige målinger av vannkvaliteten, sier forskningsleder Brit Lisa Skjelkvåle i NIVA.

Vulkanutbruddet på Island medfører store utslipp av partikler og gasser. Blant annet frigjøres svoveldioksid (SO2), som forårsaker sur nedbør. Vulkanutslipp er en del av den naturlige svovelsyklusen, selv om de menneskeskapte utslippene er betydelig større enn de naturlige.

Forventer surere vann

– Vi forventer at effekten av nedfallet av svovel fra vulkanutbruddet kan måles som et episodisk dropp i pH i elver og innsjøer som har lite bufferkapasitet. Akkurat nå er det vanskelig å si når endringen vil bli målbar, og hvor alvorlig reduksjonen i vannkvalitet kan bli. Det er ikke mulig å forutsi hvor i Norge denne effekten vil bli størst, fordi det er belastningen over tid som er avgjørende, sier Brit Lisa Skjelkvåle.

NIVA følger det som skjer gjennom etablerte overvåkingsprogrammer. NIVA utfører kontinuerlig pH-målinger i en rekke elver på Sørlandet og Vestlandet, og tar ukentlig og månedlig vannprøver i en rekke vann og vassdrag over hele landet.

Mer kalking for å redde laksen?

– Først når vi ser endringer i pH og får resultatet av vannanalysene, kan vi vite om nedfallet medfører økt behov for kalking. Mange av de store Sørlandselvene kalkes ved hjelp av pH-styring. Derfor vil tilførselen av kalk øke automatisk hvis pH synker, så det er liten fare for laksen i disse elvene, sier Skjelkvåle.

Erfaringer fra tidligere vulkanutbrudd

Det finnes lite dokumentasjon på sammenhengen mellom for eksempel fiskedød og vulkanutbrudd i litteraturen, men det er publisert artikler om utstrakt fiskedød og vegetasjonsskader i Skottland som en effekt av det enorme Laki-utbruddet på Island i 1783 (Grattan og Pyatt, 1994).