Små endringer i lusenivået

I vinter målte Mattilsynet en nedgang i lusenivået hos laks på grunn av lave vanntemperaturer. I mars registrerer Mattilsynet kun mindre endringer.

– Vi er nå opptatt av å få gjennomført våravlusingen. Det er viktig at lusenivået kommer så lavt som mulig, sier ass. tilsynsdirektør i Mattilsynet, Ole Fjetland, i en pressemelding.

  • I mars er det registrert noe mer lus i regionen Rogaland og Agder, men dette skyldes i stor grad at avlusingen ble forskjøvet pga lav vanntemperatur (lusetallene speiler situasjonen før avlusing). Noen anlegg i Sunnhordland har høye tall. Mattilsynet fører ekstra tilsyn med disse anleggene til de har fått lusenivået under kontroll.
  • I Trøndelag, Møre og Romsdal er nivået uendret.
  • I Nordland og Hordaland, Sogn og Fjordane er det en nedgang i antall kjønnsmodne lus, noe som kan tyde på at vinteravlusningen hadde effekt.
  • I Troms og Finnmark er det registrert en oppgang, men kurven speiler ikke reell situasjon: Kun to av anleggene i regionen har hatt plikt til å rapportere lusetall i perioden (anleggene har ikke telleplikt når sjøtemperaturen faller under 4 grader), og dette kan gi et skjevt situasjonsbilde, da anlegg med lite lus ikke vises i statistikken. Ett av de to anleggene ligger imidlertid over grenseverdien.

Årets vinteravlusing (i januar) har hatt effekt, men Mattilsynet skulle gjerne sett at den var større. Lusenivået er generelt sett høyere enn på samme tid tidligere år, årsakene kan være en kombinasjon av lave vanntemperaturer og nedsatt følsomhet og resistens mot virkemidler i flere av oppdrettsanleggene. Men flere forhold gjør at konklusjon fra vinter- og våravlusingene ikke kan trekkes endelig før i mai, opplyser Mattilsynet.

– Nedsatt følsomhet og resistens vil gi store utfordringer når vanntemperaturen stiger frem mot sommeren. Det er derfor avgjørende at virksomhetene er raskt ute med virksomme tiltak dersom lusetallene stiger, sier Fjetland.

Mattilsynet forventer også at det settes i verk tiltak mot resistensutviklingen. Samordning etter luseforskriftens § 6 blir et av de viktigste tiltakene i dette arbeidet. Det forventes at næringen er i forkant og planlegger godt.

Les også: Lusenivået fortsatt ned 15.03.2010

– Må overholde frist

– Våravlusingen er godt i gang de aller fleste steder. I følge luseforskriften skal alle oppdrettsanlegg i sør være ferdig innen 18. april, og anlegg i nord innen 25. april, sier Fjetland.

– Det er viktig at fristen overholdes, understreker Fjetland.

Les også: Lusefristen må holdes 16.04.2010

– Målet med fellesavlusingen er at lusepresset skal være så lavt som mulig når smolten vandrer ut. Alle anlegg med mer enn 0,1 lus per fisk skal avluse, og det ser ut til at mange anlegg kan bli nødt til å behandle, utdyper han.

Arbeider med soneforskrifter for Trøndelag og Rogaland

I midten av mars sendte Mattilsynet forslag til soneforskrift for å bekjempe lakselus i Sunnhordland, Bjørnefjorden og Hardangerfjorden ut på høring. Høringsfristen er satt til 7. mai. Det arbeides nå med tilsvarende forskriftsutkast for områder i Trøndelag og Rogaland, opplyser Mattilsynet.

Neste oppdatering på lusesituasjonen kommer i midten av mai.