– Bærekraftige råvarer gir mer vekst i havbruk

Det er en mulighet – ikke et problem, at det kommer krav om sertifisering av fiskemel og -olje, for det vil gi næring til ny vekst i havbruket.

– Bærekraftige marine råvarer vil gi mer, ikke mindre, vekst i både havbruk og landbruk, sier dr Andrew Jackson, teknisk direktør i IFFO, den internasjonale bransjeorganisasjonen for fiskemel- og fiskeoljeprodusenter.

På havbrukskonferansen AquaVision 2010 i Stavanger, forklarer han hvorfor med konkrete eksempler, opplyser fiskefôrprodusenten Skretting AS i en pressemelding.

Les også: – Bærekraftig akvakultur med fiskemel 29.03.2010

Ansvarlig fiskemel

I oktober i fjor lanserte IFFO sin Global Standard for Responsible Supply. Den første produsenten ble sertifisert etter den nye standarden i februar i år, og flere følger fram mot sommeren.

Standarden dekker de to viktige områdene sporing og mattrygghet. Produsentene blir sertifisert av en nøytral tredjepart, som legger fram sin sertifiseringsinnstilling til en komité med representanter for detaljistleddet, foredlere og miljøorganisasjoner.

Grisens erfaringer

Fiskeoppdretterne er nå midt opp i den samme situasjonen som preget gris og kylling i 1960-årene.

– Den gangen gikk praktisk talt alt tilgjengelig fiskemel og all -olje til fôr, og produsentene fryktet at de ikke kunne vokse videre, forteller Jackson.

– De 50 årene som har gått, viser at de tok grundig feil. Produksjonen er mangedoblet, fastslår Jackson.

Nå venter han en tilsvarende utvikling i havbruket.

– Vi kommer til å se nye alternative fôrråvarer samtidig som de marine vil fortsette å spille en viktig rolle. Derfor legger fiskemel- og fiskeoljebransjen mye arbeid i å gjøre sine råvarer bærekraftige gjennom volumreguleringer og strenge kriterier for hvilke bestander som kan brukes, sier Jackson til Skretting.

– Forberedt på framtida

Begrenset tilgang på marine fôrråvarer er en utfordring havbruket har vært klar over lenge, og mottiltakene er i ferd med å komme på plass.

– Flere års forskningsinnsats har gitt ernæringskunnskap som gjør det mulig å redusere marinandelen kraftig. Vi er også blitt langt flinkere til å utnytte avskjær fra fiskeindustrien, og standarden vil bli utvidet med kriterier for hvilke biprodukter som kan godkjennes, forteller dr Andrew Jackson fra IFFO

Om AquaVision

Forretningskonferansen AquaVision blir arrangert i Stavanger hvert andre år. Helt fra starten i 1996 har den vært en ledende møteplass for strategiske beslutningstakere fra hele verden, både i og rundt akvakultur.

Bak AquaVision står Skretting og Nutreco med nettverksorganisasjonen Blue Planet som teknisk arrangør.