ILA-vaksine fra Pharmaq godkjent i Chile

PHARMAQ AS har fått godkjent den egenutviklede vaksinen ALPHA JECT® micro 1 ISA av chilenske myndigheter, Servicio Agricola y Ganadero de Chile (SAG), den 15. april.

Dette er selskapets første vaksine mot infeksiøs lakseanemi (ILA), og vil være et viktig bidrag til chilenske oppdrettere i bekjempelsen av sykdommen som dramatisk rammet næringen i 2007, skriver selskapet i en pressemelding.

Viktig for gjenoppbygging av lakseproduksjonen

- Godkjenningen av denne vaksinen vil få betydning for chilensk oppdrettsnæring, samtidig som det representerer en viktig milepæl for PHARMAQ.

Det sier administrerende direktør i PHARMAQ AS, Morten Nordstad.

- En vesentlig forutsetning for å lykkes med gjenoppbyggingen av lakseproduksjonen i Chile er tilgangen på effektive og sikre vaksiner. PHARMAQ har tatt utfordringen og etablerte et omfattende ILA-vaksineprosjekt i 2007 som vi nå ser det første resultatet av. Frem til i dag har vi investert rundt 40 millioner kroner i dette prosjektet. Dette understreker vår målrettede satsning på utvikling av ILA-vaksiner, kommenterer Nordstad.

En-komponent vaksine

ALPHA JECT® micro 1 ISA er en en-komponent ILA-vaksine. PHARMAQ har dessuten sendt inn en søknad for godkjenning til chilenske myndigheter for en flerkomponent ILA-vaksine.

- Vi håper også på en snarlig godkjenning av søknaden for flerkomponentvaksinen til Chile. Det er bygget opp en solid kompetanse og kunnskap i PHARMAQ knyttet til ILA-viruset og vaksineutvikling. Det er vårt neste mål at den veldokumenterte ILA-komponenten også kan inngå i vaksiner til oppdrettere i Norge og på Færøyene. Først og fremst er vi nå stolte av å kunne tilby en ILA-vaksine til våre kunder i Chile, avslutter Morten Nordstad.

Mer om Pharmaq 
PHARMAQ AS er verdens ledende farmasøytiske selskap rettet mot akvakulturnæringen. Selskapet utvikler sikre og effektive legemidler med god miljøprofil gjennom målrettet forskning og dedikerte medarbeidere. PHARMAQs vaksiner fremstilles i et spesialbygget produksjonsanlegg i Overhalla, Nord Trøndelag. Administrasjon, forskning og utvikling ligger i Oslo. Med datterselskap i Chile, Storbritannia og Vietnam har PHARMAQ mer enn 120 medarbeidere. Produktene markedsføres i Europa. Nord- og Sør-Amerika samt Asia. PHARMAQs hovedeiere er Orkla og investeringsselskapet Kverva. Ledelsen og de ansatte har betydelig eierandel i selskapet. (Kilde: Pharmaq AS).