- GC Rieber bryter tollreglene

GC Rieber Oils AS har i flere år brutt tollreglene, og kan ha unnlatt å betale flere hundre millioner i tollavgifter, hevder NRK.

Selskapet har ikke betalt tollavgift for import fiskeolje, som har gått til produksjon av fiskefor, melder NRK.

Fiskeolje som skal gå til produksjonen av fiskefôr kan fritas for importtoll, og Rieber Oils kunne ha søkt om fritak for denne importen, men det har de ikke gjort, skriver NRK.

– Rieber Oils vil nå få et krav om etterbetaling av toll, og vi vil vurdere om vi skal politianmelde saken eller etterberegne en tilleggsskatt, sier underdirektør i Toll- og avgiftsdirektoratet, Anita Graff, til NRK.

Feil fortollet

NRK sitter med en oversikt, som viser at fiskeoljen som GC Rieber Oils importerte i fjor sommer, ble fortollet i Kristiansund som ”ikke dyrefôr”, for så å bli sendt videre til EWOS sine anlegg for fiskefôrproduksjon i Gunhildsvåg i Flora og på Halsa.

Ved å bruke denne tollkoden unngikk dermed Rieber Oils å betale 3,75 kroner pr kg olje, som er tollsatsen på fiskeolje som skal brukes til dyrefôr, skriver NRK.

Problemet for Rieber Oils, er at siden 2001 har ikke en dråpe fiskeolje fra Marokko og Vest-Sahara blitt fortollet som dyrefôr i Norge. Og deres største kunde, Ewos, benytter fiskeoljen til produsksjon av fiskefôr, skriver NRK.

NRK har regnet seg frem til at dersom Rieber Oils har solgt like mye fiskeolje fra Marokko og Vest-Sahara til Ewos de siste 5-6 årene, som det Ewos selv har opplyst, kan NHO-toppens selskap ha unnsluppet tollavgifter på over 250 millioner kroner i den perioden.

- Kjente ikke til regelverket

– Som styreleder må jeg innrømme at jeg ikke kjente til dette, og organisasjonen har tydeligvis heller ikke kjent godt nok til dette. Her har det vært en beklagelig glipp, sier styreleder i GC Rieber Oils AS, Paul Chr. Rieber til NRK.

Etter NRKs henvendelse, har selskapet nå nå søkt Landbruksforvaltningen om tollfritak, med tilbakevirkende kraft.

Tidligere i år har selskapet hvor NHO president Paul Christian Rieber er styreleder, vært i søkelyset på grunn av import av fiskeolje fra okkuperte Vest-Sahara.

Les også: Rieber dropper fiskeolje fra Vest-Sahara 14.04.2010