– Død fisk rømmer ikke

Namdal tingrett har frikjent Flatanger Settefisk for lakserømming. Som følge av dette, er selskapet også tilkjent saksomkostninger.

Bakgrunn for saken var at fisk ved to anledninger i 2006, skulle ha rømt eller lekket ut fra settefiskanlegget. Flatanger Settefisk AS ble av Fiskeridirektoratet ilagt en bot på 1,2 millioner kroner, som selskapet nektet å betale. Dermed gikk saken til rettsapparatet. Der reduserte aktor kravet, og la ned påstand om en bot på 700.000 kroner.

Hovedforhandling ble holdt den 13. - 16. april 2010 i Namdal tingrett. Retten mottok forklaring fra 14 vitner og 2 sakkyndige vitner.

Aktor nedla påstand om at Flatanger Settefisk AS dømmes i samsvar med tiltalebeslutningen til bot en bot på kr 700.000. Videre nedla aktor påstand om at tiltalte idømmes sakskostnader etter rettens skjønn.

Forsvarer nedla påstand om at Flatanger Settefisk AS frifinnes, subsidiært at foretaket anses på mildeste måte. Endelig nedla forsvarer påstand om at Flatanger Settefisk AS tilkjennes saksomkostninger beregnet etter rettens skjønn.

I dommen skriver retten at det er svært uklart hva som egentlig skjedde da småfisk skal ha rømt eller lekket ut fra anlegget ved to anledninger i 2006.

Les også: Utsetter rettssak om lakserømming 02.03.2010

– Død fisk rømmer ikke

Retten mener at akvakulturdriftsforskriften må forstås slik at død fisk som på en eller annen måte transporteres ut i omgivelsene rundt et settefiskanlegg, ikke har "rømt" eller forlatt anlegget.

Retten finner klart at en "rømming" forutsetter at fisken er levende når den kommer ut, heter det i dommen.

Retten mener det er sannsynlig, men ikke bevist, at det har skjedd omfattende rømning eller lekkasjer i noen av tilfellene, skriver NRK Trøndelag.

De lar derfor tvilen komme Flatanger Settefisk til gode, og frikjenner selskapet. De pålegger også staten å betale dem 50.000 kroner i saksomkostninger, skriver NRK.

– Fornøyd

– Vi er veldig fornøyd. Det har vært tre og et halvt vanskelige år, og vi er glade retten er enige i at det neppe rømte store mengder fisk fra oss. Det er det vi har sagt hele tiden, sier daglig leder Morten Lund i Flatanger Settefisk.

Ifølge NRK mener Lund at det har vært for mye fokus på fiskeri- og kystminister Lisbeth Berg-Hansen indirekte eierskap i bedriften. Lund oppfatter ikke Berg-Hansen som særlig involvert i saken.

Les også: Berg-Hansen erklærer seg inhabil 18.03.2010

– Vurderer å anke

– Vi tar til etterretning at retten ikke har avgjort saken i vår favør. Nå skal vi sette og ned og se om det er grunnlag for å anke til Lagmannsretten, sier aktor Amund Sand til NRK.

Les også: Flatanger Settefisk vil tredoble 05.03.2010