– Slik foregår effektiv avlusning

Lakseoppdretterne har i vinter og vår gjennomført historiens best koordinerte bekjempelse av lakselus i de områder der den utgjør et problem.

I likhet med tidligere år ser våravlusningen til å gi god effekt. Et TV-team fra NRK har vært med på avlusning på Trøndelagskysten, melder Fiskeri- og havbruksnæringens landsforening (FHL).

Næringens nasjonale bekjempelsesplan fortsetter. Bare i 2010 kommer bedriftene til å bruke nærmere én milliard kroner for å redusere lusemengden.

– Vi er i ferd med å avslutte første etappe, der det kortsiktige målet har vært å få redusert lusenivåene til et minimum, av hensyn til villaksen som skal vandre ut fjordene, sier nasjonal koordinator Ketil Rykhus.

– I fjor og årene før der var det lave lusenivåer på våren, og det ser ut til at vi har lagt et godt grunnlag for å lykkes i år også. Nå samles all detaljinformasjon for å se effekten av behandlingene, og det endelige resultatet vil foreligge i månedsskiftet mai-juni, sier Rykhus.

Det er Mattilsynet som gjennom en forskrift har pålagt anlegg med mer enn én lus pr tiende laks om å gjennomføre behandling denne våren. Det kan skje med et sett av virkemidler: Bruk av leppefisk, behandling med hydrogenperoksid i lukket brønnbåt, bruk av medisinpellets eller badbehandling av fisken.

Å bekjempe lakselus er ikke noe nytt i oppdrettsnæringen. Lakselus forekommer naturlig i det marine miljø, men må holdes under kontroll først og fremst av hensyn til påvirkning på villfisk. Den ekstra innsatsen som er gjort det siste halvåret handler først og fremst om en langt bedre koordinering mellom anleggene. For å sikre ensartet behandling, er kysten delt inn i tre regioner og 16 sub-regioner med egne koordinatorer. I praksis er alle bedrifter med på arbeidet, også selskaper som ikke er organisert i FHL, forteller Rykhus.

– Når første etappe er over, fortsetter vi det kontinuerlige og langsiktige arbeidet på dette området. Et vesentlig mål er utvikling av mer robuste bekjempelsesmetoder som er mindre avhengig av legemidler. I tillegg vil vi også rette mer fokus på kunnskap og opplæring for blant annet å optimalisere effekten der medikamenter må benyttes, sier Rykhus.

– Vi opplever at samarbeidet med forskningsmiljøene og Mattilsynet som forvaltningsorgan er konstruktivt, sier Rykhus.

Forskningsrådet og næringen selv har bare i år satt i gang forskningsprosjekter på lakselus for 40 millioner kroner.

Les også: Økt forskningsinnsats mot lakselus 04.12.2009