Cermaq la frem års- og bærekraftsrapport

Cermaq ASA har i dag presentert en integrert årsrapport for 2009 og bærekraftsrapport for selskapet.

Cermaqs integrerte årsrapport og bærekraftsrapport, gir informasjon om sentrale miljømessige, sosial og økonomiske forhold knyttet til virksomheten i Mainstream og EWOS. Rapporten er basert på retningslinjene og indikatorene fra Global Reporting Initaitive (GRI), skriver Cermaq ASA i en børsmelding.

I tillegg har Cermaq definert selskapsspesifikke indikatorer for forhold som antibiotikabruk, lakselus, rømninger og marine råvarer. Vedlagt følger styregodkjent årsrapport for Cermaq ASA for 2009.

Selskapet har tidligere lagt frem resultatet for fjerde kvartal 2009.

Les også: Solid fra Cermaq 19.02.2010

Hensikten med bærekraftsrapporten er å bidra til kunnskap om, og åpenhet og dialog omkring oppdrettsnæringen og bransjen. Rapportering er også viktig som et redskap for selskapet for å bli stadig bedre, opplyser selskapet.

– Vi er avhengige av et godt og konstruktivt samspill mellom næringen, myndigheter og interessegrupper for å skape forbedringer i næringen og sikre fornuftig vekst, skriver Cermaq i meldingen.

– Vi ønsker en ryddig debatt om havbruksnæringens betydning for verdens matproduksjon og miljøet i vid forstand, sier Geir Isaksen, konsernsjef i Cermaq ASA.

– Det er viktig for oss å bidra til åpenhet om vår virksomhet, å skape en arena for tilbakemeldinger på vårt arbeid. Jeg håper at denne rapporten vil bidra til dette, sier Isaksen.

Bærekraftig havbruk er kjernen i vår forretningsfilosofi, og vi har definert vårt sett prinsipper for bærekraft som gjelder alle deler av virksomheten. Resultatene måler vi ved bruk av GRI indikatorer og selskapsspesifikke indikatorer. De selskapsspesifikke har vi definert etter samme metode som GRI indikatorene, forteller Isaksen.

Her er noen av resultatene som inngår i Cermaqs bærekraftsrapport for 2009:

  • Betydelig reduksjon i bruk av antibiotika, varierende fra 0 i Norge til 38,2 g/tonn fisk i Chile.
  • Totalt rømte 1454 fisk av en samlet mengde på mer enn 40 millioner fisk i sjøen.
  • Lavt påslag av lakselus, og anleggene ble behandlet mot lus i gjennomsnitt 0,3 ganger.
  • 76 prosent av anleggene er omfattet av områdeforvaltning.
  • Marin indeks på 53 prosent og dobling av bruk av avskjær.
  • Totalt 5 klager fra naboer.
  • Totalt 4 mindre brudd på regelverk.
  • Begynnerlønn i Chile ligger 28 prosent over fastsatt minimumslønn.
  • Forskningsbudsjetter utgjør ca 1 prosent av Cermaqs omsetning.

Rapporten beskriver en rekke sentrale områder som helse og sikkerhet, tiltak for styrking av fiskehelse og konsernets forskingsinnsats på definerte hovedområder.

Les mer
Last ned hele rapporten her: Årsrapport 2009 - Cermaq ASA (PDF - 7.70 MB)

Om Cermaq

Cermaq-gruppen er et internasjonalt konsern innen havbruk. Cermaq har virksomhet i Norge, Chile, Canada og Skottland. Konsernet er gjennom fôrvirksomheten EWOS verdens nest største produsent av fôr til laks og ørret, og gjennom oppdrettsvirksomhet Mainstream blant verdens største oppdrettere av laks og ørret. Konsernet hadde i 2009 en omsetning på ca 9 milliarder kroner og har ca. 3.300 ansatte. Cermaq ASA er notert på Oslo Børs med ticker CEQ.

Kilde: Cermaq ASA