ILA bekreftet i Salangen

SALANGEN: Den første mistanken om infeksiøs lakseanemi i et oppdrettsanlegg tilhørende Salaks AS i Salangen kommune er nå bekreftet.

Veterinærinstituttet bekrefter at det er påvist infeksiøs lakseanemi (ILA) i prøvene av laks fra lokaliteten Storvika III tilhørende Salaks AS. I tillegg er det fremdeles mistanke på en annen lokalitet i samme område.

Det var oppdretters egen fiskehelsetjeneste som 20. april varslet Mattilsynet om økt dødelighet og patologiske funn forenlig med ILA på lokaliteten Storvika III tilhørende Salaks AS. Mattilsynet gjennomførte inspeksjon og prøveuttak på lokaliteten 22. april. Prøveresultatet foreligger nå fra veterinærinstituttet og stadfester smitte av fiskesykdommen ILA, melder Mattilsynet.

Lokaliteten ligger innenfor eksisterende kontrollområde for ILA. Det er mistanke om ILA også på en annen lokalitet tilhørende Salaks.

Les også: Ny mistanke om ILA 23.04.2010
Les også: Mistanke om ILA i Salangen 21.04.2010

Pålegger utslakting

– Lokaliteten vil nå pålegges umiddelbar utslakting av syk fisk, samt en plan for hvordan den resterende fisken på lokaliteten slaktes ut, sier distriktssjef Hilde Haug ved distriktskontoret for Midt-Troms.

– Lokal kontrollforskrift vil måtte endres med hensyn til definert bekjempelsesområde, opplyser Haug.

Basert på mistanken i forrige uke, ble lokaliteten pålagt restriksjoner med økt overvåking og forbud mot flytting av fisk uten særskilt tillatelse fra Mattilsynet

Enhver skal utvise nødvendig aktsomhet, slik at spredning av mulig sykdom unngås, presiserer Mattilsynet, og opplyser at kart som viser anleggets plassering, vil bli lagt ut snarest.