Våravlusing er avsluttet

Fristen for samordnet våravlusing gikk ut den 25. april. Resultatene av våravlusingen vil vi imidlertid ikke se før i juni, melder Mattilsynet.

I følge forskrift om samordnet sone for avlusing vinter og våren 2010 skal alle oppdrettsanlegg i sør ha avluset fisken innen 18. april, og anlegg i nord innen 25. april. Målet med fellesavlusing er at lusepresset skal være så lavt som mulig når laksesmolten vandrer ut på våren.

Den første samordnede avlusingen fant sted i 2008. Høsten 2009 ble det klart at situasjonen var alvorlig forverret og at mange oppdrettsanlegg lå over grensen for tillatt mengde lus. Både antall lus i merdene og forekomsten av resistens for de mest vanlige lusemidlene økte, opplyser Mattilsynet.

Les også: Lusefristen må holdes 16.04.2010

– Trussel overfor villfisk

– Det er oppdrettsnæringen selv som har ansvaret for at lusenivået holdes under fastsatt nivå, men Mattilsynet har siden i fjor høst skjerpet tilsynspraksisen overfor næringen for å håndtere den alvorlige situasjonen. Høyt lusetallet utgjør en trussel overfor villfisk, spesielt når smolt skal vandre ut om våren, og derfor er denne våravlusingen gjennomført, sier assisterende tilsynsdirektør Ole Fjetland i Mattilsynet.

– Ser effekten i juni

Det er imidlertid for tidlig å si om avlusingen har fungert etter intensjonene.

– Først i juni vil vi se om våravlusingen har hatt ønsket effekt. Da rapporterer vi tall som viser hvordan lakselusesituasjonen er i merdene i mai. Lusetellingen i mai blir den første som er foretatt etter samordnet våravlusing, og er således også den første som viser om tiltaket har hatt effekt. Vårt foreløpige inntrykk er at næringen gjennomfører avlusing som planlagt, sier Fjetland.

Alle anlegg som har hatt mer enn 0,1 lus per fisk ved inngangen til avlusingsperioden var pålagt å delta. Mattilsynet har ennå ikke oversikt over hvor mange anlegg det dreier seg om, men regner med at tallet er høyt, ut fra rapporterte lusetall tidligere i vår.

– Vinteravlusingen hadde moderat effekt

Årets vinteravlusing (i januar) hadde en viss effekt, men ikke så god som Mattilsynet hadde ønsket. Lusenivået var, ved siste rapportering i april, generelt noe høyere enn på samme tid tidligere år. Dette skyldes en kombinasjon av lave vanntemperaturer, samt nedsatt følsomhet og resistens mot virkemidler i flere av oppdrettsanleggene.

Forventer aktiv innsats fra oppdretterne

– Mattilsynet forventer at oppdrettsnæringen gjør det de plikter for å få ned lusetrykket, og at de koordinerer arbeidet sitt, gjennomfører riktig behandling og sørger for rask utslakting dersom de ser at de ikke får kontroll på lusenivået i anlegget, sier Fjetland.

Les også: – Slik foregår effektiv avlusning 29.04.2010