Ulike ankertyper til ulike bunnforhold

Fullskalaforsøk viser store forskjeller mellom ulike oppdrettsankers evne til å trenge ned og feste seg i bunnen.

I flere tilfeller førte dårlig innfesting i bunnen til at den reelle holdekraften ble lavere enn oppgitt fra leverandøren, melder Fiskeri- og havbruksnæringens forskningsfond (FHF).

Et oppdrettsankers reelle holdekraft er en kombinasjon av ankerets egenskaper, stedets bunnforhold og hvordan ankeret fester seg. Ulike ankertyper passer til ulike bunnforhold.

Konklusjonen er at det er viktig å kartlegge bunntypen godt før det settes ut anker, og at man må velge ankertype ut fra bunnforholdene. Man bør også unngå å sette ut anker i dårlig vær, skriver Svein Martinsen, forsker hos SINTEF Fiskeri og havbruk.

Fullskalaforsøkene har vært utført av SINTEF Fiskeri og havbruk for forskningsfondet FHF, og fulgt opp i samarbeid med Fiskeri- og havbruksnæringens landsforening (FHL).

Variabel holdekraft og gjennomtrengningsevne

Forsøkene viste at noen ankertyper kunne velte opp igjen av bunnsedimentet etter setting. Videre ble det funnet at ett og samme anker kunne ha helt ulik holdekraft og gjennomtrengningsevne i separate forsøk.

En del av disse variasjonene kan skyldes at havbunnen ved testlokaliteten, nordvest for Frøya, var lite homogen. Stedet hadde lett blandingsbunn med sand og stein av forskjellig størrelse.

Det ble også observert at sterk sidevind ga avdrift fra fartsretningen, noe som igjen ga komplikasjoner under gjennomtregningsfasen. Dårlig vær og avdrift under ankersettingen kan føre til brudd i ankerstokker, bøyde ankerstammer og ankertenner, og i verste fall havari.

Anbefalinger

På grunnlag av forsøkene, anbefales det å foreta en god kartlegging av bunnforholdene i det relevante området. Deretter bør man velge ut riktig ankertype sammen med leverandør, basert på vurderinger av bunnsediment og ønsket holdekraft.

Under ankersetting bør man, for å unngå at det oppstår skader på anker, sørge for riktig posisjonering og unngå avdrift. Det anbefales å sikre posisjoneringen med opphalertau og bruke fjernstyrt miniubåt (ROV) for å sjekke at anker går skikkelig ned i havbunnen.