Johnsen må svare om fiskeolje

Finansminister Sigbjørn Johnsen må svare i Stortinget om sitt ansvar som styreleder i Cermaq, etter at Gunnar Gundersen (H) har sendt skriftlig spørsmål til statsråden.

Mens Sigbjørn Johnsen i ni år var styreleder i det delvis statseide Cermaq ASA, handlet datterselskapet EWOS med GC Rieber Oils AS, og kjøpte flere tusen tonn omstridt fiskeolje med opprinnelse i Vest-Sahara, skriver NRK.

Les også: Stanser kjøp av fiskeolje fra Vest-Sahara 12.04.2010

Les også: Fiskeolje fra Vest-Sahara til EWOS 19.03.2010

– Har et ansvar som styreleder

Stortingsrepresentant Gunnar Gundersen (H) har nå sendt skriftlig spørsmål til finansministeren og bedt han avklare hvilket ansvar han mener han hadde.

«Statsråden var dermed styreleder i selskapet i mange år mens handelen foregikk. Hvilket ansvar mener statsråden at han som styreleder i Cermaq i store deler av den perioden der handelen har foregått, har i forhold til at selskapet ikke har hatt rutiner som avdekket handelen», lyder det skriftlige spørsmålet fra Gundersen, som er medlem av Finanskomiteen på Stortinget.

– Jeg vil ha svar på hans egne vurderinger i forhold til sin egen rolle og det ansvar man faktisk har som styreleder i selskapet, sier Gundersen til NRK.

– Konsernstyret i Cermaq har aldri behandlet saken, og jeg var ikke informert om innkjøpskontrakten, sa Johnsen til NRK mandag 3. april.

Les også: Faremo settestatsråd for Johnsen 30.04.2010

– Burde ha informert

Konsernsjef Geir Isaksen i Cermaq ASA har innrømmet å ha kjent til handelen helt siden 2005, men til tross for dette, skal Isaksen ikke ha informert styret i Cermaq, skriver NRK.

– Det er nærliggende å si at han burde han gjort noe med det, sier advokat Rolf Christian Trolle Andersen, ekspert på selskapsrett.

Han fritar heller ikke styret for ansvar, selv om det ikke skal ha blitt informert.

– Styret har ansvaret for at det i selskapet er på plass rutiner og retningslinjer som gjør at de enkelte i organisasjonen vet når de selv skal avgjøre saker, eller når de skal bringe sakene oppover i systemet, sier Trolle Andersen, til NRK.