Nedgang i lakselusnivået

Det er mindre lakselus i oppdrettsanleggene enn tidligere i år. Apriltallene viser at lakselusnivået går nedover, og tendensen gjelder for samtlige regioner.

Det har også vært god oppslutning om felles våravlusing, skriver Mattilsynet i en pressemelding.

Rapporteringer fra oppdrettsnæringen, viser at det har vært en nedgang i antall kjønnsmodne lus i alle oppdrettsregionene i perioden 1. til 30. april.

– Nedgangen i lusemengden i denne perioden skyldes trolig at vi ser en viss effekt av felles våravlusing, som ble avsluttet 25. april. Tendensen er god, men jeg vil understreke at dette ikke ”friskemelder” næringen, sier tilsynsdirektør Kristina Landsverk i Mattilsynet.

Les også: Små endringer i lusenivået 16.04.2010

– Ser ikke effekten ennå

Lusetellingen i mai (som rapporteres i juni) vil gi et noe tydeligere bilde av situasjonen. Dette skyldes at denne lusetellingen blir den første som i sin helhet er foretatt etter samordnet våravlusing, opplyser Mattilsynet.

Selv om lusenivået synker, er Mattilsynet på lengre sikt bekymret for resistensutviklingen. Lakselusa har vist nedsatt følsomhet (resistens) overfor flere av de mest benyttede avlusningsmidlene, og omfanget er betydelig i flere av regionene.

– Dette bekymrer oss, og vi vil følge nøye med på dette utover sommeren, sier Landsverk.

– God oppslutning

Lakselussituasjonen ble alvorlig forverret høsten 2009. Både antall lus i merdene og forekomsten av resistens for de mest vanlige lusemidlene økte, og Mattilsynet skjerpet tilsynspraksisen overfor oppdrettsnæringen. Mattilsynet signaliserte en forventning om at oppdrettsnæringen tar sitt ansvar for å få ned lusetrykket, skriver Mattilsynet i meldingen.

– Det har vært stor aktivitet i forbindelse med våravlusningen og mange anlegg har behandlet. Næringen har gjort en stor innsats og det er vi fornøyd med, sier Landsverk.

Neste oppdatering på lusesituasjonen i kommer i midten av juni.