Tviler på lusetelling

Direktør Janne Sollie i Direktoratet for naturforvaltning, stoler ikke på at norske lakseoppdrettere oppgir riktig luseantall.

Nå krever hun statlig telling, skriver Dagens Næringsliv. Direktoratet er ansvarlig for forvaltningen av villaksstammen i Norge, og Sollie mistenker at det er langt mer lakselus i merdene enn oppdretterne sier.

– Bukken som passer havresekken

– At oppdrettsnæringen skal telle antall lus og melde inn til Mattilsynet er en feilslått strategi. Oppdretterne har egeninteresse av å melde inn færre lus enn det som er riktig. Vi vet at det har vært tilfeller av underrapportering, sier Sollie til avisa.

Hun mener det er «bukken som passer havresekken» når det er oppdrettsnæringen selv som teller lakselus.

– Oppdretterne har alt å vinne på en underrapportering fordi det vil få enorme økonomiske konsekvenser for oppdretterne hvis tallene er for høye. Høye lusetall kan føre til pålegg om blant annet utslakting og det vil gi store tap, sier Sollie til Trønder-Avisa.

– Ikke redelig i media

Sollie beskylder også media for uredelighet. Hun er ikke fornøyd med medieoppslag om lusetall den siste tiden, og mener mange i media er på oppdretternes side.

– Jeg vet ikke hvilken agenda du har, men ikke alt har vært like redelig i media, sier hun, til Trønder-Avisa.

Hun viser blant annet til faglige råd fra Havforskningsinstituttet og Veterinærinstituttet, som Mattilsynet (MAT) bestilte i forbindelse med lusesituasjonen i fjor høst. I rapporten står det blant annet at de to instituttene er kritiske til dagens innrapportering av lakselus. Denne rapporten mener Sollie at mediene ikke har tatt tak i.

Les også: Anbefaler store soner og oppsamling av lus 16.12.2009

– FHL har forsøkt konstruktiv dialog

Sollie mener at kun statlige myndigheter må foreta lusetellinger og at tellingene må få et langt større omfang.

Tilsynsdirektør Kristina Landsverk i Mattilsynet, sier derimot, til Dagens Næringsliv, at de ikke har noen grunn til å tro at de innmeldte tallene er feil.

Fiskeri- og havbruksnæringens landsforening (FHL) mener det er synd at DN kommer med slike utspill.

– Vi har i lengre tid prøvd å komme i konstruktiv dialog med Direktoratet for naturforvaltning, men blir stadig møtt med uttalelser som dette. Jeg er ikke overrasket. Å kaste ut påstander gjør de gjerne, men å dokumentere dem, gjør de ikke. Det blir for dumt, sier Kjetil Rykhus, som er nasjonal koordinator for lusebekjempelse i FHL.

– Er kjent med faglige råd

Rykhus sier også at han er kjent med de råd instituttene har gitt til Mattilsynet i lusesaken. Han mener at næringen selv også i framtiden bør telle lus, skriver Trønder-Avisa.

– Noe annet strider mot prinsippene for internkontroll og rapportering til statlige myndigheter som deretter skal etterprøve bedriftenes rapportering, sier Rykhus.

Nylig ble Norsk instituttt for naturforskning (NINA) fratatt ansvaret for lusetelling på villfisk, noe som har medført ulike reaksjoner.

Les også:
Hard skyts fra Havforskningsinstituttet 10.05.2010
– NINA-kutt et skritt i riktig retning 10.05.2010
– Ikke flytt lakselusovervåkningen 10.05.2010