– Arbeid mot lakselus på bred front

Mattilsynets siste rapport om lakselusnivåene viser en positiv utvikling, mener fiskeri- og kystminister Lisbeth Berg-Hansen.

Nedgangen fra tidligere i år har fortsatt, og tallene for april viser at man er svært nær å nå målene for avlusningskampanjen, mener Berg-Hansen.

– Det er imidlertid behov for fortsatt fokus på kontroll med lakselus, både på kort og lang sikt. Optimalisering av driftsrutiner, biologisk og mekanisk lusekontroll bør velges før medisinbruk. Samtidig er det viktig å ha et spekter av medikamenter til bruk når nødvendig, sier fiskeri- og kystminister Lisbeth Berg-Hansen i en pressemelding.

På grunn av den alvorlige lakselussituasjonen har det blitt gjennomført omfattende avlusning i norske havbruksanlegg. Dette har gitt resultater. Tallene for april viser at lusenivået i oppdrett er på om lag samme nivå som sist sommer. I og med at oppdretter er pålagt å rapportere inn høyeste tall for foregående måned, vil ikke effekten av avlusningene i april synes fullt ut før tallene for mai rapporteres, opplyses det i pressemeldingen.

Les også: Nedgang i lakselusnivået 14.05.2010

Bruk av kitin-hemmere

Det fra enkelte hold kommet kritikk mot havbruksnæringas bruk av de kitin-hemmende lusemidlene Ektobann og Releeze. Alle middel som i dag blir brukt mot lakselus i oppdrettsanlegg er godkjente av Statens legemiddelverk. Som et ledd i denne godkjenningen blir også miljøvirkninger og mattrygghet vurdert. Tilgjengelig kunnskap tilsier at normal og riktig bruk av disse preparatene ikke representer et miljøproblem. Men dersom bruken skulle bli omfattende kan det føre til uakseptable miljøkonsekvenser etter som stoffene hindrer skallskifte hos krepsdyr, heter det i pressemeldingen.

– Med bakgrunn i denne bekymringen tok jeg initiativ til et møte mellom berørte departementer og etater for å drøfte bruken av kitin-hemmere i bekjempelse av lakselus, sier Lisbeth Berg-Hansen.

Les også: Vil drøfte bruken av kitinhemmarar 05.05.2010

Nedsetter arbeidsgruppe

Det ble på dette møtet bestemt å nedsette en hurtigarbeidende arbeidsgruppe med Fiskeri- og kystdepartementet (FKD), Helse- og omsorgsdepartementet (HOD), Landbruks- og matdepartementet (LMD) og Miljøverndepartementet (MD) og underliggende etater som skal vurdere bruken av disse medikamentene nærmere. Arbeidet vil ledes av FKD. Arbeidsgruppen skal se nærmere på muligheten for å regulere bruken av preparatene nærmere, uten å forby dem, fram til man får mer kunnskap konsekvensene av bruken av disse stoffene. Samtidig skal prøvetaking, overvåkning og forskning knyttet til miljøeffektene av preparatbruken intensiveres med sikte på å få forbedret kunnskap, opplyses det i meldingen.

Lakselusforskning

Kunnskap er avgjørende for god forvaltning og god næringsutvikling. Derfor vil det de neste fire årene brukes mellom 40 og 50 millioner kroner i en storsatsing på lakselusforskning. Finansieringen kommer både fra enkeltaktører i næringen, Fiskeri- og havbruksnæringens forskningsfond, Norges Forskningsråd og direkte fra Fiskeri og kystdepartementet. Et tverrfaglig, firetrinns samarbeidsprosjekt vil skaffe ny, viktig kunnskap om spredning, genetikk, resistens og vaksine, heter det i pressemeldingen.

Les også: Storsatsing på luseforskning 07.05.2010