FylkesROS Nordland på høring

Fylkesmannen i Nordland har sendt «Risiko- og sårbarhetsanalyse Nordland» (FylkesROS Nordland) ut på høring til kommunene, berørte sektormyndigheter og andre.

FykesROS er et grunnlag for arbeidet med samfunnssikkerhet og beredskap i kommunene og på fylkesnivå. FylkesROS gir oversikt over risiko og sårbarhet i Nordland, ulike aktørers oppgaver og ansvar og har hovedfokus på forebyggende arbeid, beredskap og krisehåndtering. Fylkesmannen utarbeider FylkesROS i samarbeid med en rekke myndigheter på regionalt nivå.

Rapporten omhandler blant annet kritisk infrastruktur som transportsektoren (side 26) og vannforsyning (side 35). Videre omhandler rapporten blant annet ulykker, herunder miljøulykker (side 73). Naturhendelser (side 87), herunder ekstremvær og stormflo med videre.

Sykdom hos fisk

Rapporten omhandler blant annet også sykdomsutbrudd hos fisk (side 108-114). Her drøftes også tema som rømming av fisk fra oppdrettsanlegg, problemer med lakselus og Gyrodactylus salaris, tøming av ballastvann, håndtering av store mengder avfall fra biomasse, samt roller og ansvar ved sykdom hos fisk.

– Det uklart om oppdrettsnæringen og fiskemel/fiskeoljeindustrien har gode nok rutiner og system for å håndtere de betydelige mengder avfall av biomasse som kan oppstå relativt akutt. Det er også uklart om det finnes tilstrekkelig kapasitet og gode nok system for destruksjon/sluttbehandling av så store mengder avfall av biomasse. Nordland mangler slik kapasitet og nasjonalt er kapasiteten begrenset. Et reelt alternativ er å sende avfallet til mottaksanlegg i Danmark, heter det i risikovurderingen.

Fram til nå har det vært adgang i spesielle tilfeller å dumpe avfall fra fiskeindustrien i åpen sjø. Strengere regelverk gjør at dette ikke er ei akseptabel løsning framover. Biproduktforordningen åpner ikke for dumping av vrakensilasje fra villfanget fisk i sjø, slår rapporten fast.

Temaet «Sykdom hos fisk» er i rapporten oppsummert slik:

Tap av lønnsomhet, omdømme, fiskevelferd og miljøverdier

Sykdomsutbrudd, lakselus og rømming av oppdrettsfisk fører til store økonomiske tap for oppdrettsnæringen, tap av omdømme og redusert fiskevelferd. Konsekvensene er også tap av viktige miljøverdier ved at villfisken utsettes for økt sykdomspress og innblanding av nytt genetisk materiale.

Miljøutfordringene krever økt nasjonal innsats

Fiskeoppdrett innebærer betydelige utfordringer i forhold til miljøverdier. Delvis er dette komplekse og klart politiske problemstillinger som berører både nærings-, forsknings- distrikts- og miljøpolitikken. Derfor krever utfordringene nasjonal oppmerksomhet og sentrale avklaringer og prioriteringer. Blant annet vil det være behov gjennomgang av regelverk og økte ressurser til FOU og kompetanseinnsats.

Hindre rømming fra oppdrettsanlegg

Rømming er en av de største miljøutfordringene oppdrettsnæringa står overfor. Kartlegging av årsaker, forskning og kunnskapsbygging, regelverksforbedring og økt kontroll er aktuelle tiltak. For øvrig vises til Fiskeridirektoratets tiltaksplan mot rømming av oppdrettsfisk.

Bekjempelse av lakselus

Også utfordringene i forhold til lakselus krever økt oppmerksomhet framover. Aktuelle tiltak kan være koordinert avlusing og brakklegging av større områder. Det synes også behov for utvikling av nye behandlingsmiddel og metoder som kan bidra til å redusere problemene. Bedre kartlegging og sikrere data om lokale oppdrettsforhold og hvor egnet et område er for oppdett, lokale konsekvenser for villfisken osv. er også aktuelle tiltak. Videre vil etablering av ”oppdrettsfrie områder”, for eksempel nasjonale laksefjorder være aktuelt.

Hindre spredning av Gyro

Det viktigste tiltaket for å hindre spredning av Gyrodactylus salaris til nye laksevassdrag er å utrydde parasitten i infiserte vassdrag. For å hindre videre spredning er det også viktig å ha god kontroll med fiskeutsettinger, unngå overføring av vann fra et vassdrag til et annet, begrense transporten mellom vassdrag, være svært nøye med tørking og desinfisering av utstyr når en flytter fra et vassdrag osv. For Nordland vil videre oppfølging av den nasjonale handlingsplanen og overvåkningsplanen for utvalgte vassdrag være viktig.

Kartlegging av rutiner og system for avfallshåndtering

Når det gjelder håndteringen av avfall av biomasse (død og sykdomsinfisert fisk, samt ødelagt råstoff), bør det foretas ei kartlegging av dagens situasjon i Nordland. Kapasitet, rutiner, samt system for deponering og destruksjon /sluttbehandling av store mengder bioavfall er spørsmål som bør gjennomgås. Store mengder organisk avfall i form av død og syk fisk vil utgjøre en stor smitterisiko (ansvarlig myndighet Mattilsynet), og vil utgjøre en stor forurensningsrisiko (ansvarlig myndighet Fylkesmannen). Også Fiskeridirektoratet, fiskeri- og havbruksnæringen og fiskeindustriene vil ha en rolle her.

Høring

Hovedmålgruppen for høringen er kommunene, i tillegg til myndigheter og organisasjoner på regionalt nivå som deltar i fylkesberedskapsrådet. Men også andre inviteres til å komme med innspill og merknader, opplyser Fylkesmannen i Nordland.

FylkesROS omhandler en rekke risikoområder og et stort antall aktører. Fylkesmannen i Nordland ønsker tilbakemelding på faktaopplysninger som man måtte mene er upresise eller ukorrekte, eller vurderinger som man er uenige i. Fylkesmannen ønsker også innspill på risikoområder som burde vært med i FylkesROS.

Høringsfristen er satt til 1. august 2010.

Tidligere har Troms og Hordaland lagt frem FylkesROS.

Les også:
Fylkes-ROS Troms lagt frem16.01.2010
FylkesROS Hordaland 2009 lagt fram 29.10.2009