– Må ta hensyn til næringens innspill

FHL og NSL har avgitt et felles høringssvar til forslaget om soneforskrift for forebygging og bekjempelse av lakselus i deler av Hordaland.

Fiskeri- og havbruksnæringens landsforening (FHL) og Norske sjømatbedrifters landsforening (NSL) (”FHL/NSL”) har avgitt en felles høringsuttalelse om Mattilsynets forslag til soneforskrift for forebygging og bekjempelse av lakselus i Sunnhordland, Bjørnefjorden og Hardangerfjorden (”høringsforslaget”).

I tillegg til dette felles høringssvaret, vil Lakselusprosjektet på Vestlandet - Lusalaus på vegne av aktørene i området som omfattes av høringsforslaget, avgi en egen høring hvor det primært fokuseres på områdeinndelingene og de endringer som Mattilsynet har foreslått i forhold til næringens innspill.

Fish.no omtalte tidligere i dag at NSL i tillegg har sendt et eget brev til Mattilsynet, hvor organisasjonens fremmer sitt syn på inndeling i og bruk av brakkleggingssoner som virkemiddel for å bekjempe lakselus.

Les også: – Bekjemper oppdrettere i stedet for lakselus 20.05.2010

– Må ta hensyn til næringens soneforslag

Det er spesielt viktig at det tas hensyn til de soneforslag som næringen selv har utarbeidet, mener FHL og NSL.

– Med de endringer som er gjort i vårt soneforslag, synes det som om Mattilsynet ikke har oversikt over de omfattende konsekvensene selv mindre endringer i soneforslaget medfører. Det er av avgjørende betydning at det blir tatt hensyn til næringens innspill i de endringene som etter vår mening er absolutt nødvendig å gjøre, før den endelige forskriften vedtas. Først da vil det bli mulig å sikre at formålet med forskriften oppnås, at den blir praktisk gjennomførbar, og at det blir mulig å se alle områder og soner i sammenheng, hevder FHL/NSL.

– Videre er det etter vår mening nødvendig at Mattilsynet fremlegger grunnlagsdokumentene for konsekvensutredningen og høringsforslaget som belegg for påstander som fremkommer av høringsbrevet. Dette vil være av avgjørende betydning for å kunne vurdere om tiltakene som skal iverksettes, er nødvendige og proporsjonale i forhold til formålet. Vi håper derfor at Mattilsynet kan bidra med den informasjon som FHL/NSL etterspør i høringssvaret, skriver FHL/NSL.

Ber om en helhetlig vurdering

FHL/NSL refser Mattilsynet for å ha levert et høringsforslaget med store svakheter, og ber tilsynet om å foreta en ny og helhetlig vurdering, og foreslår blant annet at tilsynet kommer tilbake med en ny høring.

– På bakgrunn av de svakheter ved høringsforslaget og spesielt ved konsekvensutredningen som vi har gitt våre kommentarer til, er det vår oppfatning at Mattilsynet foretar en helhetlig vurdering av sin risikohåndtering knyttet til fiskesykdommen lakselus, og kommer tilbake til berørte parter med sine konklusjoner enten gjennom en ny høring eller på annen måte, skriver FHL/NSL.

pdfHøringssvar: Soneforskrift for forebygging og bekjempelse av lakselus698.84 KB698.84 KB