Vellykket smittereduksjon i Lærdalselva

I april 2010 samlet Veterinærinstituttet inn laksunger fra Lærdalselva (Sogn og Fjordane) for å undersøke status for Gyrodactylus salaris. Parasitten ble ikke påvist.

Undersøkelsen av infeksjonsstatus i Lærdalselva ble gjort i forbindelse med at Veterinærinstituttet og Norsk institutt for vannforskning (NIVA) gjennomførte smittereduserende behandling av vassdraget med aluminiumsulfat (AlS) som hovedkjemikalium i august/september 2009. Dette er andre runde med innsamling og undersøkelse av laksunger etter at behandlingen ble gjennomført, uten at parasitten har blitt påvist, opplyser Veterinærinstituttet i en pressemelding.

Før behandlingen ble G. salaris påvist ved alle undersøkte lokaliteter i nedre deler av vassdraget. Ved noen stasjoner var tilnærmet all innsamlet fisk infisert, enkelte med opp til 2000 parasitter. Tiltaket har altså hatt vesentlig reduserende effekt på parasittinfeksjonen.

I øvre halvdel av lakseførende strekning har imidlertid parasitten ikke vært påvist siden utryddelsesforsøk i 2005. Dette viser at metoden har vært effektiv i behandling mot G. salaris i øvre halvdel av Lærdalselva, mens det gjenstår å lykkes med utryddelse av parasitten i nedre deler av vassdraget.

AlS ble lansert som kjemikalium i gyrobekjempelsesarbeidet i 2003. Siden da har det foregått en betydelig kunnskapsbasert utvikling i forbindelse med behandlingstiltak basert på bruk av sur aluminiumsløsning. NIVA og Veterinærinstituttet jobber sammen om ytterligere videreutvikling av metoden med full behandling og utryddelse av G. salaris fra Lærdalselva som målsetning.

Veterinærinstituttet presiserer at Lærdalselva fortsatt anses som infisert til tross for at G. salaris ikke er påvist i vassdraget etter siste behandling i 2009. Vassdraget er ikke ferdig behandlet og elva vil ikke inngå i program for friskmelding før avsluttende behandling er gjennomført.

Les også: Rapport om behandling mot Gyrodactylus 21.05.2010
Les også: Rapport om aluminium og Gyrodactylus 21.05.2010