Norske Lakseelver kritisk til Bjørgen

«Langrennsdronningen» Marit Bjørgen ble for en uke siden utpekt til ny sjømatambassadør for Eksportutvalget for fisk. Det har ikke gått upåaktet hen.

Daglig leder Torfinn Evensen i organisasjonen Norske Lakseelver, er skuffet over at Bjørgen fra Rognes, med lakseelven Gaula rett utenfor stuedøren, promoterer oppdrettslaks.

– Det er klart at vi hadde håpet hun kunne vært en Gallionsfigur for Gaula og villaksen i stedet, sier Evensen til Langrenn.com.

Evensen mener at Bjørgen burde tenke over hvilke skader oppdrettslaksen gjør på den norske villaksen, og vurdere det etiske aspektet.

– Ved signering av sponsoravtaler bør langrennsløperne gjøre etiske vurderinger i forkant. Men en skal vite en del om oppdrettsnæringen for å gjøre de riktige vurderingene i dette tilfellet, innrømmer Evensen, og lar det samtidig skinne klart gjennom at han synes Bjørgen har begått en feilvurdering.

Les også: Marit Bjørgen blir sjømatambassadør 18.05.2010

– Er opptatt av villaksen

Bjørgen sier at hun tenker gjennom hvem hun vil samarbeide med, og konsekvensene av sin nye sponsoravtale, og at hennes jobb er å få fisk på menyen i de tusen hjem. Hun avviser påstandene fra Evensen, som karakteriserer arbeidet som promotering av oppdrettslaks.

– Min oppgave er å fronte at folk skal spise mer fisk, om det er oppdrettslaks eller villaks får bli opp til den enkelte konsument. Men både jeg og Eksportutvalget for fisk tenker på vernet av villaksen, sier Bjørgen til Langrenn.com.

– I forbindelse med denne avtalen skal jeg være en ambassadør for å få folk til å spise mer fisk generelt, det være seg laks, torsk eller sei, forteller Bjørgen.

Er du opptatt av signaleffekten du sender ut når du signerer sponsoravtaler, spør nettstedet.

– Jeg har tenkt gjennom det som handler om denne avtalen, og når jeg er oppvokst ved Gaula vil jeg selvfølgelig at folk skal spise laks fra Gaula, sier Bjørgen, og legger til at hun vet hvor viktig det er at Gaula overlever som lakseelv.

– For meg er det viktig at jeg kan identifisere meg med den, eller de, som jeg samarbeider med. Vi bør ha noenlunde de samme verdiene, sier Bjørgen.