WWF krever full åpenhet om antibiotikabruk i oppdrett.
Det er et spesielt problem i Chile i dag at oppdrettsnæringen ikke gjør miljøinformasjon tilgjengelig for offentligheten, utover det som er pålagt av myndighetene, mener WWF.
– Helt uakseptabelt
– Helt uakseptabelt, mener WWF, som nå krever at norske aktører i Chile frigir all relevant informasjon om antibiotikabruk, utslipp, sykdomstilfeller, rømminger m.m.
Cermaq, der den norske staten eier 43 prosent, er nå en av de dårligste i klassen når det gjelder åpenhet, mener WWF.
Berømmer Marine Harvest for åpenhet
I forbindelse med at Marine Harvest (MH) nylig offentliggjorde sin bærekraftsrapport for 2008, gikk de også for første gang ut med informasjon om bruken av antibiotika i Chile, som er inntil 5000 ganger høyere enn det som brukes i Norge per tonn produsert fisk. Dette er første gang et norsk oppdrettsselskap offentliggjør denne informasjonen, og WWF berømmer MH for sin åpenhet.
I Norge er antibiotikabruken blitt drastisk redusert etter mye kritikk mot oppdrettsnæringen. I Chile er derimot bruken av antibiotika svært høy, noe følgende tall viser:
- Forbruk av antibiotika i Norge for Marine Harvests lakseoppdrett i 2008 var 0,07 gram per tonn produsert fisk.
- Forbruk av antibiotika i Chile for Marine Harvests lakseoppdrett i 2008 var 560 gram per tonn produsert fisk.
WWF mener det er et gjennombrudd at man nå har mye større åpenhet rundt antibiotikabruk og andre problemstillinger i næringen, og MH har her satt et eksempel som alle andre oppdrettsselskaper bør følge, skriver WWF i en melding.
Krever tall fra Cermaq
WWF har i en årrekke krevd større åpenhet i oppdrettsindustrien og spesielt i forhold til bruken av antibiotika. WWF krever nå at det delvis statseide Cermaq også offentliggjør sine tall. Staten fremstår nå som en av de dårligste i klassen på åpenhet.
Den norske staten eier 43 prosent Cermaq, og WWF sendte et brev om saken til Nærings- og handelsdepartementet 1. juli 2009. Her krever organisasjonen I henhold til Miljøinformasjonslovens § 1 at Cermaq frigjør sine tall om bruken av antibiotika og andre data om selskapets miljøpåvirkning.
Legge om til bærekraftig drift
Nå som næringen i Chile ligger nede med brukket rygg, håper WWF man benytter sjansen til å tenke nytt og legge om til en bærekraftig drift.
WWF mener at bruken av antibiotika må reduseres drastiskt, både gjennom bedre regelverk og holdningsendring I næringen selv.
Bakgrunn
Antibiotika blir som oftest tilsatt i fôret. Deler av fôret blir ikke spist og synker til bunns, noe som medfører at antibiotika tilføres det marine miljøet og at antibiotikaen kan skilles ut i fiskens avføring. Høy bruk av antibiotika kan føre til antibiotikaresistens, uakseptable skader/ bivirkninger hos laksen, dårlig fiskevelferd, spredning til villfisk og lokale miljøproblemer, skriver WWF.
Marine Harvest og de andre selskapene har en plikt til å sette inn ytterlige tiltak for å redusere bruken av antibiotika og sin egen miljøbelasting. I denne sammenheng krever WWF at Cermaq og andre oppdrettsselskap varsler en forpliktende plan for reduksjonen av antibiotikabruken og offentliggjør miljøinformasjon om antibiotikabruk og andre miljøpåvirkninger, skriver WWF avslutningsvis i meldingen.