– Vellykket våravlusing

Mengden av lakselus i oppdrettsanlegg på Vestlandet, er nå like lav som for ett år siden, meldes det fra prosjektet «Lusalaus».

– Et svært viktig mål er nådd. Det er nå like lite lakselus i oppdrettsanlegg på Vestlandet som i samme periode i fjor, sier Cato Lyngøy, leder for samarbeidsprosjektet «Lusalaus» i en pressemelding fra Fiskeri- og havbruksnæringens landsforening (FHL).

De seneste månedene har havbruksnæringen gjennomført den største koordinerte innsatsen noensinne for å sikre at det er lite lakselus i fjordene i de ukene smolten vandrer ut fra elvene. Ufordringene har vært spesielt store i år fordi lakselusen enkelte steder har utviklet nedsatt følsomhet eller resistens mot de mest effektive midlene. I tillegg har lite ferskvannsavrenning gjennom vinteren gitt lus lengre inn i fjordene enn på mange år.

Les også: Nedgang i lakselusnivået 14.05.2010

– Med så lave luseverdier, skulle alt ligge vel til rette for en vellykket utvandring av villsmolten som jo skjer i disse dager, sier Lyngøy.

– Lave nivåer om våren viktigst

Krepsedyret lakselus påvirker villaksen dersom det er mye av den i fjordene når smolten vandrer ut fra elvene om våren. Hovedmålet til oppdretterne på Vestlandet har vært å få minimale nivåer i denne viktige perioden. Lusen kan ikke fjernes helt, da dette krepsdyret er en naturlig del av norsk fauna.

– Alle lakseoppdretterne på Vestlandet har deltatt i det omfattende og koordinerte arbeidet. Vi er meget fornøyde med at den enorme innsatsen som har blitt lagt ned har gitt den effekten vi trodde og håpet på, sier Paul Negård, som har vært koordinator for avlusingen på Vestlandet.

Negård legger til at havbruksnæringen har hatt et godt samarbeid med Mattilsynet i det felles arbeidet for å gi villakssmolten så gode forhold som mulig.

Norske lakseoppdrettere venter å bruke 1 milliard kroner i 2010 på tiltak mot lakselus, heter det i pressemeldingen.

Les også: – Arbeid mot lakselus på bred front 19.05.2010
Les også: Tar krafttak mot lakselus 20.11.2009