Frykter for villfisken i Hardangerfjorden

Tiltakene i en ny forskrift for å bekjempe lakselus i Hardangerfjorden, vil ha for liten effekt til å hindre at villaksen og sjøøretten i området går tapt i løpet av få år.

Det mener Direktoratet for naturforvaltning (DN).

Oppdrettsanlegg i Sunnhordland, Bjørnefjorden og Hardangerfjorden har i økende grad slitt med at lakselus på fisken i merdene har blitt resistente mot de vanligste medikamentene som brukes mot lusa. Resultatet har vært at mange anlegg ikke har klart å holde lakselusa i sjakk, skriver DN i en pressemelding.

– Ikke nok for villfisken

For å løse lakselusproblemene har Mattilsynet foreslått å innføre soner for oppdrettsvirksomheten i regionen. Dette innebærer blant at oppdrettsanlegg i sonene må koordinere tiltakene sine mot lakselus, og at alle anleggene i hver sone skal brakklegges i perioder.

Direktoratet for naturforvaltning mener forslaget til soneforskrift sannsynligvis ikke er nok til å berge villaksen og sjøørretten i regionen.

– Både Havforskningsinstituttet og Veterinærinstituttet har uttalt at brakklegging må foregå i større soner enn det Mattilsynet har foreslått, dersom tiltaket skal ha nødvendig effekt. Selv om en del av tiltakene som foreslås kan ha en viss positiv effekt, er det etter alt å dømme for lite for villfisken, sier direktør Janne Sollie i DN.

Fortsatt like mye fisk i merdene

I sin høringsuttalelse til den nye soneforskriften, understreker DN at situasjonen for villfisken er alvorlig, og at den har vart lenge. Laksebestandene i Hardanger er akutt truet av utryddelse på grunn av lakselus, og det er bare små rester igjen av sjøørretbestandene i midtre Hardangerfjord.

Mattilsynet legger likevel ikke opp til å redusere den totale mengden av laks i oppdrettsmerdene. Det er i utgangspunktet heller ikke satt egne grenser for når oppdretterne i regionen må starte behandling mot lakselus. Tiltaksgrensene som skal gjelde blir som i resten av landet, til tross for at dette er den regionen i landet hvor villaksen og sjøørretten er mest truet, heter det i pressemeldingen fra DN.

– Det er gjentatte ganger understreket at Mattilsynet har mandat til å sette inn de tiltakene som er nødvendig, uansett hvor strenge de er. Redusert produksjon av oppdrettslaks er det eneste vi helt sikkert vet vil virke. Bestandene av villfisk i regionen er i en slik forfatning at vi ikke har tid til å vente på utprøving og evaluering av andre usikre tiltak, sier Janne Sollie.

Tidligere har også Fiskeri- og havbruksnæringens landsforening (FHL) og Norske sjømatbedrifters landsforening (NSL) avgitt en felles høringsuttalelse til Mattilsynets forslag om soneforskrift.

Les også: – Må ta hensyn til næringens innspill 20.05.2010