Lovende mekanisk lusefjerner

Spyling av oppdrettsfisk med vann kan bli et virkningsfullt, nytt tiltak for å fjerne lakselus, viser ny rapport.

I forsøk på et kommersielt anlegg ble godt over halvparten av lusen fjernet. Som metode har spyling et godt potensial for videre forbedring og utvikling, skriver Veterinærinstituttet i en pressemelding.

Lakselus er et betydelig og tiltakende problem for norsk oppdrettsnæring, og det er nødvendig med gode komplementære kontrolltiltak som ikke er legemiddelbaserte. Mekanisk fjerning av lus ved spyling med vann er et slikt tiltak. Veterinærinstituttet har testet effekten av en ejektorpumpe i to feltforsøk, med lovende resultater på bevegelige lus.

Lusespyler

En ejektorpumpe fra Flatsetsund Engineering AS ble benyttet til fjerning av lakselus på mellomstor laks i merd, 9. mars og 7. april 2010. Forsøkene ble gjort ved et kommersielt oppdrettsanlegg, med fisk med en snittvekt på 2,92 kg og en vanntemperatur mellom 4 og 5 ºC.

Fisk ble spylt med ulike trykk og med ulike kombinasjoner av utstyr. Det ble telt lus før behandling, rett etter behandling og ei uke etter behandling. Ved ett av forsøkene ble det også gjort registreringer av ytre skader og av håndteringsstress. Utløpsvann med avspylte lus ble filtrert, og oppsett og funksjon av filteret ble også evaluert.

Ved det første forsøket 9. mars 2010, viste det seg at utstyret behøvde forbedringer for å gi god nok fjerning av lus og for å sikre en effektiv filtrering av avløpsvannet. På bakgrunn av dette forsøket ble det gjort en videreutvikling av lusespyleren, som ble testet på nytt av Salmar 7. april. Resultatene fra dette forsøket ga bedre resultater og er også tatt med i rapporten. Vurderinger og anbefalinger er gjort ut fra erfaringene fra begge disse feltforsøkene.

Håndteringsstress og skader på fisken

Det ble ikke påvist stress ved registrering av muskel-pH og ved adferdsobservasjon under behandlingen.

Ved uttak av fisk før og etter behandling for evaluering av ytre skader, ble det funnet små forskjeller i forekomst av håndteringsrelaterte skader på behandlet fisk sammenlignet med ubehandlet kontrollfisk. Det er ikke mulig å si sikkert om det skyldes håndtering av fisken ved selve prøvetakingen, håndteringen ved avlusing eller andre forhold.

Det ble ikke registrert økt dødelighet i observasjonsperioden på to uker etter gjennomføring av første forsøk.

Fjerning av lus

Ved tilpasning og utvikling av lusespyleren ble det oppnådd 57 til 68 % effekt på kjønnsmodne og preadulte lusestadier. Vi ser dette som en metode med potensial for videre forbedring og utvikling. Med ytterligere forbedringer kan dette bli et godt og kjemikaliefritt supplement til en strategi for kontroll med lakselus.

Rapporten peker også på tekniske utfordringer, samt behov for videre arbeid og utprøvinger.

Forsøkene ble gjort på oppdrag fra Fiskeri- og havbruksnæringens forskningsfond (FHF).

pdfRapport: Mekanisk fjerning av lakselus - FLS avlusersystem1.62 MB1.62 MB