Blir rike på lakseoppdrett

Fiskeoppdrett i vinterkledd landskap. Foto: Per Eide Studio / Norwegian Seafood Council
Fiskeoppdrett i vinterkledd landskap. Foto: Per Eide Studio / Norwegian Seafood Council

Lakseoppdretterne har eksportert laks for 11,1 milliarder kroner hittil i 2010, og sitter trolig igjen med fire milliarder kroner i fortjeneste.

– Jeg ser ingen umiddelbare skjær i sjøen for næringen, sa daglig leder Ragnar Nystøyl i Kontali Analyse på Midtnorsk Fiskerikonferanse i Kristiansund torsdag, skriver NTB/NRK.

Til sammenligning kunne Nystøyl opplyse, at fortjenesten i laksenæringen ved utgangen av mai 2009, var 2,3 milliarder kroner.

– Det har vært en formidabel økning i laksenæringens inntjening, fastslo Nystøyl, som fortalte at produksjonen av oppdrettslaks i Norge, kan passere 1 million tonn i løpet av dette året.

Gjennomsnittlig pris i førsteleddet økte til overkant av 35 kroner per kilo i årets fem første måneder, samtidig som også volumet har økt. Etterspørsels- og prisøkningen for norsk laks har kommet mye takket være problemene i chilensk fiskeoppdrett, hvor produksjonen av laks er redusert fra 400.000 tonn til 100.000 tonn i år.

Etter en periode med store sykdomsproblemer har Chile igjen begynt å få sving på lakseproduksjonen sin. Nystøyl mener at Chile allerede fra høsten kan påvirke markedet gjennom økt produksjon av atlantisk laks, skriver nyhetsbyrået.

Les også: Eksporterte laks for 2,5 milliarder 02.06.2010

Les også: Rekordvekst for sjømateksporten 02.06.2010