Pause for slakteriplaner

LURØY: Initiativtakerne for et nytt lakseslakteri på Sleneset, har foreløpig ikke gått videre med planene.

I fjor høst ble det kjent at Harald Johansen ved Prima Laks AS og Stig Joar Krogli ved Ranfjord Fiskeprodukter hadde planer om et nytt lakseslakteri til 50 millioner kroner. Planene skulle vurderes i et forprosjektet.

Les også: Planlegger nytt lakseslakteri i Lurøy 05.10.2009

Etter den tid har realismen i prosjektet blitt vurdert av Kystinkubatoren på Lovund, som ikke så det som hensiktsmessig å gå videre med prosjektet, siden den planlagte plasseringen av slakteriet med mulige ventemerder i sjøen, ligger for nær oppdrettslokalitetene til Lovundlaks på Sleneset, skriver Rana Blad.

Stig Joar Krogli lar seg ikke stanse av Kystinkubatorens konklusjonen.

– I mitt hode er ikke planene om lakseslakteriet skrinlagt. Det kreves bare en lengre modningstid for tanken hos ulike aktører. Jeg mener fortsatt det er behov for enda et slakteri for laks på Helgeland, med årlig kapasitet på 10.000 til 15.000 tonn, sier Krogli.

Et moment som taler for etablering på Sleneset, er nærheten til foredlingsbedriften Prima Laks AS, som årlig tar unna 4.000 tonn råstoff. Krogli tenker seg at slakteriet kan etableres på Sleneset dersom man benytter helt tette ventemerder, plassert på lektere ved slakteanlegget, og hvor alt avløpsvannet fjøres gjennom et UV-filter.

– En slik løsning vil hindre all form for spredning av sykdommer og parasitter. Anlegget kan fungere som en slakteri for syk fisk, hvor man må ta svært stenge hensyn i forhold til smittepress, sier Krogli til avisa.

Det vil imidlertid bli kostbart å etablere et slakteri med tette ventemerder. Angående total etableringskostnad for det planlagte slakteriet, medgir Krogli at det vil bli betydelig dyrere enn de 50 millionene han antydet ved forrige korsvei.