Kontrollerer fiskeoppdrett

Klima- og forurensningsdirektoratet (Klif) og Fylkesmannen gjennomfører nå kontroller ved flere oppdrettsanlegg.

Klif og Fylkesmannen kontrollerer i mai og juni tre settefiskanlegg i Rogaland, tre matfiskanlegg i Nord-Trøndelag og tre matfiskanlegg i Nordland.

Bransjen er i sterk vekst og Klif ser derfor en økt fare for forurensning av fjordene rundt oppdrettsanleggene. Kontroll av anlegg er derfor en prioritert oppgave.

Hensikten med forurensningsmyndighetenes aksjon, er å kontrollere at oppdrettsanleggene følger de miljøkrav de har etter forurensningsloven, og at de prioriterer forebyggende miljøarbeid.

– Det er viktig at oppdrettsbransjen kjenner sitt miljøansvar. De må ta regelverket på alvor slik at forurensningen blir så liten som mulig, sier Ellen Hambro, direktør for Klima- og forurensningsdirektoratet.

I følge Fiskeridirektoratets register var det per november 2009 i drift ca. 140 settefiskanlegg og ca. 600 matfiskanlegg over hele landet.

– Nødvendig tilsyn

Et forprosjekt i fjor viste at det er viktig med økt tilsyn med fiskeoppdrett. Klif har valgt ut oppdrettsanlegg med geografisk spredning i fjordområder, hvor man vet at miljøtilstanden ikke er god, opplyser Klif.

– Vi kontrollerer om fiskeoppdrett overholder kravene i utslippstillatelser og internkontrollforskriften, slik at de ikke medfører uakseptabel forurensning av fjordene, sier klima- og forurensningsdirektør Ellen Hambro.

Internkontrollforskriften krever at bedriftene arbeider systematisk med risikovurderinger, vedlikehold og kompetanse.

Tettere oppfølging

Klima- og forurensningsdirektoratet, tidligere «Statens forurensningstilsyn» (SFT), har overfor Miljøverndepartementet tidligere foreslått å skjerpe miljøregelverket for oppdrettsnæringen, Klif følger nå bransjen tettere opp med flere tilsyn.

Les også: Vil ha strengere regelverk for oppdrett 09.11.2009

Alle avvik vil bli fulgt opp. Som minimum med et nytt tilsyn for å sikre at feilene blir rettet opp, uttales det fra Klif.