– Lite lakselus i oppdrettsanleggene

Mengden lus på laks og ørret er nå meget lav over hele landet etter at oppdretterne har gjennomført tidenes mest omfattende og best koordinerte våravlusing.

Det sier nasjonal koordinator for havbruksnæringens lusebekjempelse, Ketil Rykhus, i en pressemelding fra FHL.

– Oppdretterne og fiskehelsetjenestene har lagt ned en formidabel innsats. Den koordinerte våravlusingen har vært vellykket alle steder der den måtte gjennomføres. Dermed har vi nådd vårt viktigste mål denne våren, som var meget lave lusetall i de ukene villsmolten vandrer ut fra elvene, sier Rykhus.

Det er myndighetene gjennom Mattilsynet som pålegger våravlusning. Da avlusningen startet, var 384 lokaliteter i de aktuelle områdene i drift. I alt 91 av disse hadde så lite lus at avlusning ikke var påkrevet, mens noen lokaliteter ble slaktet ut i perioden. Det ble gjennomført avlusning på i alt 275 lokaliteter.

Les også: – Slik foregår effektiv avlusning 29.04.2010

– God effekt i alle anlegg

Lsetellingene i de to-tre ukene etter at våravlusingen var avsluttet viste at kun et meget lite antall lokaliteter var over myndighetenes fastsatte tiltaksgrense på 0,5 voksne hunnlus pr fisk. I noen anlegg var det før tiltakene ble satt i gang så lite lus at det er vanskelig å påvise noen effekt etter behandling, forteller Rykhus.

– Arbeidet og koordineringen har vært utfordrende, og jeg er glad for at effekten ble så bra som vi hadde håpet og trodd på. Havbruksnæringen står nå godt rustet til å håndtere lusesituasjonen fremover, sier Rykhus.

Tett dialog med Mattilsynet

Næringen har hele tiden hatt en tett dialog med Mattilsynet. Tellinger i ukene umiddelbart etter at våravlusingen ble avsluttet viser at mengden lakselus i alle lokalitetene som deltok er godt under grensene myndighetene har fastsatt.

Det er dermed god grunn til å også vente lave forekomster av lakselus på villakssmolten, som nå vandrer ut i havet fra norske elver. Resultatet fra lusetellinger på villaks vil foreligge senere i sommer.

Langsiktig arbeid

Våravlusingen er bare ett av flere tiltak som oppdrettsnæringen har iverksatt for å redusere forekomsten av lus og bekjempe resistensutvikling. Næringen arbeider også med koordinert brakklegging i soner og utsetting av smolt, for å bryte lakselusens utviklingssyklus, i tillegg til økende bruk av leppefisk, som så langt ser ut til å ha god effekt.

Forskningsrådet har bevilget 40 millioner kroner til nye lakselusprosjekter som settes i gang i 2010, hvorav 15 millioner kroner kommer fra Fiskeri- og havbruksnæringens forskningsfond. Det betyr at næringen kommer til å øke innsatsen mot lakselus betydelig de kommende årene.

– Oppdrettsnæringen ønsker å utvikle bekjempelsesmetoder som er minst mulig basert på bruk av legemidler. Derfor er forskning og annet langsiktig arbeid svært viktig, sier Rykhus.

Bakgrunn
Fiskeri- og havbruksnæringens landsforening (FHL) og Norske Sjømatbedrifters landsforening (NSL) organiserer arbeidet med næringens bekjempelse av lakselus som et prosjekt på inntil tre år. Også ikke-organiserte bedrifter er med i prosjektet som dermed omfatter hele næringen. I tillegg involveres en rekke faginstitusjoner og kompetente ressurser både i overordnet styring, praktisk arbeid og i utviklingsprosjekter.