Planlegger børsnotering rundt årsskiftet

Norway Royal Salmon vil på børs for å finansiere videre vekst.

Norway Royal Salmon AS (NRS) har i løpet av få år utviklet seg fra å være et rent salgsselskap til å bli et totalintegrert oppdrettsselskap. Selskapet har lave produksjonskostnader, som er den viktigste årsaken til selskapets lønnsomme ekspansjon, heter det i en pressemelding fra selskapet. Nå jobber NRS for notering på Oslo Børs for å finansiere videre vekst.

NRS har også et sterkt markedsapparat, som et viktig konkurransefortrinn. NRS kontrollerer hele verdikjeden fra produksjon av smolt til salg og leveranser til sluttkunder i 45 land. Totalt solgte NRS i fjor 47.500 tonn laks fra egeneide og andre produsenter, skriver selskapet i meldingen.

NRS-konsernet omsatte i 2009 for NOK 1,6 milliarder, opp 19 prosent fra året før. Samtidig snudde årsresultatet fra NOK -9,4 millioner i 2008 til et overskudd på NOK 76,5 millioner. Bedring i lønnsomheten skyldes både lave kostnader gjennom store og samordnede innkjøp, gode laksepriser og ledelsenes fokus på drift og lønnsomhet. NRS har aksjemajoritet i seks oppdrettsselskap med 25 konsesjoner og minoritetsandeler i fem oppdrettsselskap med 16 konsesjoner. Nå rigges konsernet for videre vekst, skriver selskapet.

Oppkjøp

– Vi vurderer oppkjøp av oppdrettsanlegg, og vet hvilke type selskap som er riktig for oss. En børsnotering vil gjøre det lettere å finansiere den fremtidige veksten, sier administrerende direktør i Norway Royal Salmon, John Binde.

Men NRS skal ikke bare vokse gjennom oppkjøp. Konsernet har fortsatt uutnyttet produksjonskapasitet. Det er lagt konkrete planer som tar sikte på tilnærmet full utnyttelse i løpet av de neste par årene.

– I 2009 produserte konsernet i underkant av 7.000 tonn fisk, mens det allerede neste år planlegges å slakte ca 20.000 tonn, sier Binde.

– Miljø og matsikkerhet

Noteringen på Oslo Børs vil sette et kvalitetsstempel på selskapet. Med økt oppmerksomhet får selskapet vist sine høye krav til miljøarbeid, matsikkerhet og bærekraftig biologisk produksjon, hevder selskapet i pressemeldingen.

NRS planlegger børsnotering i løpet av året, men det kan også skje senere, primært avhengig av utviklingen i finansmarkedene. Konsernet planlegger å gjennomføre en emisjon i forbindelse med noteringen. NRS har valgt Pareto og Carnegie som sine finansielle rådgivere.

Mer om Norway Royal Salmon
Norway Royal Salmon er et totalintegrert oppdrettsselskap, som gjennom et omfattende nettverkssamarbeid og egen oppdrettsvirksomhet, tilbyr laks og ørret til markedet gjennom eget salgsapparat. NRS er involvert i alle ledd fra smoltproduksjon, matfiskproduksjon, slakterivirksomhet og salgs- og markedsarbeid.

I NRS er det en grunnleggende tro på at det oppnås bedre resultater for selskapene og lokalmiljøet, ved at bedriftene har lokalt engasjement, beslutningsmyndighet og lederskap. NRS har aksjemajoritet i 5 oppdrettsselskaper som til sammen har 22 matfiskkonsesjoner, og minoritetsandeler i 6 oppdrettselskaper som til sammen har 19 matfiskkonsesjoner. NRS representerte ved årsskiftet 31 samarbeidende bedrifter som til sammen driver 82 matfiskkonsesjoner, 6 konsesjoner for settefisk samt 1 landbasert røyekonsesjon. (Kilde: NRS).