Krangler om oppdrett og lakselus

Fiskeforvalter i Hordaland og FHL trekker ulike konklusjoner om oppdrett og lus på sjøørret.

– En god del av sjøørreten kommer rett og slett til å dø på grunn av luseangrep, hevder forskningsleder Bjørn Barlaup ved LFI-ferskvann, et forskningssenter underlagt Universitetet i Bergen (UiB), til TV 2 Nyhetene.

Barlaup reiser daglig ut i båt for å sjekke den egenutviklede fellen, som han og fisker Børge Merkesvik har satt ut i en vik ved Herdlaflaket i Hordaland. Antallet lus på sjøørreten, sier noe om lusesituasjonen for villfisk, mener Barlaup.

– Sjøørreten er en fin indikator for bærekraftig oppdrett, sier Barlaup.

– Årsaken til at det blir så mye lus på sjøørreten her, er at det er en veldig kunstig oppkonsentrasjon av verter for lakselusa i oppdrettsanleggene, mener Barlaup.

– Det eneste tiltaket er reduksjon i mengden oppdrettslaks

Miljøavdelingen hos Fylkesmannens i Hordaland mottar jevnlig rapporter om lakselus.

– Dette viser at det er altfor mye lakselus. Det indikerer at det er for mye oppdrett i forhold til de tiltakene som blir satt inn, hevder fiskeforvalter Atle Kambestad ved Fylkesmannen i Hordaland.

– Det eneste tiltaket på kort sikt, er å redusere mengde oppdrettslaks i sjøen, mener Kambestad.

– Useriøst

– Vi synes det er utrolig at det går an å trekke den konklusjonen på grunnlag av tilstanden i ett punkt på kysten, og generalisere ut i fra det. I beste fall er dette useriøst, i verste fall direkte spekulativt, sier havbrukskoordinator Paul Negård i Fiskeri- og havbruksnæringens landsforening (FHL), til nyhetskanalen.