Forsvarer løyving til Norske Lakseelver

Miljøvernminister Erik Solheim ser ikke noe kritikkverdig i at Direktoratet for naturforvaltning bevilger penger til organisasjonen Norske Lakseelver.

Det fremkom da Miljø- og utviklingsminister Erik Solheim (Sv) fredag 11. juni besvarte et skriftlig spørsmål fra stortingsrepresentant Oskar Jarle Grimstad (Frp), som ville vite om det er riktig at Direktoratet for naturforvaltning (DN) finansierer kampanjer mot fiskeoppdrett.

Oskar Jarle Grimstad (Frp). Foto: StortingetOskar Jarle Grimstad (Frp). Foto: StortingetGrimstad viste til at Norske Lakseelver i sin årsmelding for 2009, opplyser at organisasjonen fikk flere hundretusen kroner fra DN til forskjellig informasjonsarbeid.

– Vi kan i dag oppleve at det blir hengt opp bannere med følgende påskrift: «Lakselusa dreper villaksen». I dette ligger det en indirekte anklage mot havbruksnæringen, som så vidt en i dag kan fastslå, har gjennomført et vellykket avlusingsprosjekt Luselaus, konstaterte Grimstad.

– Er det slik at DN finansierer slike informasjonskampanjer og dersom det er riktig, ser statsråden det uheldige i en slik konfrontasjonskampanje, som kun styrker motsetningene mellom sjø og elvefiskere, og havbruksnæringa som bidrar med distriktsarbeidsplasser og store eksportinntekter til fellesskapet, spurte Grimstad.

– Ikke kritikkverdig med informasjon om skadevirkninger

Miljø- og utviklingsminister Erik Solheim (SV). Foto: Bjørn H. StuedalMiljø- og utviklingsminister Erik Solheim (SV). Foto: Bjørn H. StuedalErik Solheim på sin side, ser ingen betenkeligheter med slike kampanjer mot oppdrett av laks.

– Direktoratet for naturforvaltning kan etter søknad gi tilskudd over fiskefondet til organisasjoner som arbeider for å fremme hensynet til vern og bærekraftig bruk av vill laksefisk. Tilskudd kan også gis til informasjonsvirksomhet. Direktoratet legger ikke føringer for bruken av slike tilskuddsmidler, opplyste miljø- og utviklingsminister Erik Solheim.

– Jeg kan for øvrig ikke se at det er kritikkverdig at organisasjoner som arbeider for villaksen, også bidrar med informasjon om de alvorlige påvirkningene som er knyttet til fiskeoppdrett, sa Solheim i sitt svar.

Les også: Norske Lakseelver kritisk til Bjørgen 25.05.2010