Standardisering av landbaserte oppdrett

Kan de norske landbaserte akvakulturanleggene bli bedre sikret mot rømming av fisk?

Av Signar Berg-Hansen, leder av Standard Norges komité, SN/K 515 Landbaserte akvakulturanlegg for fisk

Oppdrettere har gjennom arbeidet med intern kontroll og dobbelt sikring allerede lagt ned et betydelig arbeid med å redusere risikoen for rømming fra sine landbaserte anlegg. Og rømmingstallene har gått ned. En ny Norsk Standard kan sikre fortsatt forbedring.

Den norske standardiseringskomiteen SN/K 515 Landbaserte akvakulturanlegg for fisk ser klart muligheter for fortsatt forbedring gjennom å standardisere kravene både til nybygg og utbedring av eksisterende landbaserte anlegg. For oppdrett på sjøanlegg er det laget en teknisk standard, NS 9415, med tanke på rømmingssikring. Nå er tiden inne for å utarbeide en tilsvarende standard for landbaserte anlegg.

Den offentlige statistikken viser at det dessverre rømmer noe fisk fra landbaserte akvakulturanlegg. Dette er ingen tjent med, og både næringen og myndighetene ønsker å gripe fatt i dette. Ofte er slike rømminger en konsekvens av at det er valgt løsninger som ikke er tilstrekkelig tilpasset den bruk og de belastninger de blir utsatt for.

Vi har for eksempel hatt tilfeller der oppdrettskar har revnet, og der noe av fisken har rømt. Årsak til slike hendelser har delvis vært at karene er plassert på uegnet grunn. En standard kan bidra til at slike hensyn tas med i vurderingene når akvakulturanlegg bygges, utvides eller utbedres. Standarden som vi arbeider med, skal være nyttig for alle som har med landbaserte akvakulturanlegg for fisk å gjøre, enten de er oppdrettere, utstyrsprodusenter eller myndigheter.

Hovedmålet for utvikling av en standard for landbaserte akvakulturanlegg for fisk er å redusere faren for rømming av fisk. Fiskeridirektoratets rapport ”Smoltoffensiven 2007”, Rømmingskommisjonens anbefaling om standardisering av settefiskanlegg og næringens egne ønsker og behov for en slik standard, er utgangspunktet for komiteens arbeid.

Økning i landbasert akvakultur
Vi som er med i standardiseringsarbeidet, mener at en ny standard vil gjøre det enklere og tryggere å bestille, prosjektere og bygge mer rømmingssikre landbaserte akvakulturanlegg. Vi kan i årene fremover forvente en kapasitetsøkning i landbasert akvakultur, først og fremst når det gjelder settefisk for laksefisk. Denne kapasitetsøkningen vil nok komme i form av en del nye anlegg, men kanskje først og fremst i form av utvidelse og ombygging av eksisterende anlegg. Dette vil vi prøve å ta hensyn til i vårt arbeid.

Det er enklere å beskrive hvordan nye anlegg bør være, enn å beskrive hvilke utbedringer som kan gjøres på eksisterende akvakulturanlegg. Erfaringsmessig vet vi at ikke all nødvendig informasjon om gamle anlegg alltid er tilgjengelig. Da er det vanskelig å være sikker på at en utbedring/påbygging faktisk blir bra. Hvordan vi skal håndtere dette er en utfordring, og noe vil vi gjerne ha synspunkter på underveis.

Om komiteen SN/K 515 «Landbasert akvakulturanlegg for fisk»
Den norske standardiseringskomiteen SN/K 515 skal arbeide med alle typer "Landbasert akvakulturanlegg for fisk". Det vil si at vi ikke legger vekt på verken fiskeart eller individstørrelse, men på å bidra til å hindre rømming av all slags fisk.

Komiteen ble opprettet i november 2009 og skal etter planen arbeide frem til desember 2012.

Veien fremover – dine innspill
Vi vil at dette skal bli en nyttig og praktisk standard, og har tro på at vi skal få til det. Standarden kommer selvfølgelig på høring når vi synes den er klar for kommentarer, men underveis vil vi selvsagt også diskutere viktige punkt med næringen og andre relevante parter. Vi vet pr i dag ikke eksakt når vi har ferdig et høringsutkast.

Nå er vi i en tidlig fase der vi samler informasjon og identifiserer viktige deler av standarden. Ikke brenn inne med relevante erfaringer og løsninger, men send dem til Hilde Aarefjord hos Standard Norge eller til en av deltakerne i komiteen. Da vil vi ta med oss innspillene som grunnlag for det videre arbeidet i komiteen.

Standard Norge har oppnevnt følgende deltakere i komiteen:

• Signar Berg-Hansen (Bindalsmolt AS), leder for arbeidet
• Ruth L. Kjempenes (Fiskeridirektoratet Region Trøndelag)
• Lars André Dahle (Rømmingskommisjonen for akvakultur)
• Brit Uglem Blomsø (Fiskeri- og havbruksnæringens landsforening)
• Alexander Solbakken (PLAST-Sveis AS)
• Jørgen Walaunet (Aquastructures AS)
• Ole Kristian Wilmann (Marine Harvest Norway AS)

Det er Standard Norge ved Hilde Aarefjord som er sekretær for standardiseringsarbeidet som finansieres av Fiskeri- og kystdepartementet. Medlemmene i komiteen bidrar med kunnskap, tid og reiseutgifter.

Denne statusrapporten er gjengitt fra medlemssidene til Fiskeri- og havbruksnæringens landsforening (FHL).