«Giftutslipp» var pollen

Kurt Oddekalv anmeldte Sjøtroll for akutt forurensing, men blir imøtegått av eksperter.

Kurt Oddekalv anmeldte austevollselskapet Sjøtroll Havbruk AS for akutt forurensing fra oppdrettsanlegget ved Bruvik på Osterøy, etter å ha observert noe gult og brunt som fløt i vannflaten. Oddekalv hevdet at dette var fiskeslo og fiskefett, men blir imøtegått av eksperter.

Furupollen

Furupollen i sjøen. Foto: Rådgivende Biologer ASFurupollen i sjøen. Foto: Rådgivende Biologer ASAnalyser av stoffet, som Rådgivende Biologer AS har utført, viser at dette i all hovedsak var furupollen (Pinus sylvestris).

«Dette er naturlig forekommende pollen og ikke ulovlige utslipp fra fiskeanlegget», står det i brevet fra firmaet.

«Det var også en del alger fra sjøen som var klistret inn i stoffet, men dette er heller ikke unaturlig på denne tiden av året da fjorder og kystvannet stedvis farges turkis av slike algeoppblomstringer», skriver Dr. philos og daglig leder Geir Helge Johnsen i Rådgivende Biologer AS.

«Medieoppstyret og anmeldelsene den siste uken rundt denne episoden synes å være ute av proporsjon, særlig fordi slike ansamlinger av furupollen skjer årvisst når været er tilsvarende. Sjøtroll Havbruk AS sine egne beskrivelser av situasjonen er herved bekreftet; dette er naturlig forekommende pollen og ikke ulovlige utslipp fra fiskeanlegget», skriver Johnsen videre i brevet.

Se brev og rapport ved å følge lenke nederst i denne artikkelen.

- Kjekt å få det bekreftet

Administrerende direktør i Sjøtroll Havbruk, Hans J. Runshaug, sier at de hele tiden var sikre på at det var pollen, skriver Bergens Tidende.

- Det er likevel kjekt å få bekreftet av uavhengig ekspertise. Kurt Oddekalv er en useriøs miljøverner. Det er synd for miljøet slik han opptrer, mener han.

- Bedriftens omdømme blir angrepet på en usaklig og løgnaktig måte. Oddekalv sverter en bedrift mot bedre vitende. Før han slenger ut så alvorlige anklager, burde han i det minste tatt med seg et lite prøveglass av «giften», sier Runshaug.

Gir seg ikke

Kurt Oddekalv lar seg ikke overtyde av rapporten fra Rådgivende Biologer.

- Joda, det er sikkert riktig at det var pollen. Men det var ikke bare pollen, sier Oddekalv, og forteller at Miljøvernforbundet tok prøver fra «utslippet» noen dager før Rådgivende Biologer AS.

- Nå venter jeg på vår rapport. Pollen gjør ikke stranden så sleip at du ikke kan gå på den. Pollen er heller ikke brunt og har tydelige fettpartikler. Dette har jeg sett ørten ganger før. Jeg føler meg 100 prosent sikker på at dette var fiskefett blandet med maursyre, sier Oddekalv til avisa.

Les også: - Kriminelle metoder fra Oddekalv 21.06.2010