Ønsker solidarisk ansvar for tilsynsavgift

Fiskeri- og kystdepartementet foreslår at fiskeoppdrettere med felles lokalitet, skal stå som solidarisk ansvarlige for tilsynsavgiften. Nå sendes forslaget ut til høring.

Fra 1. januar i år betales tilsynsavgift for hver lokalitet uavhengig av hvor mange tillatelser som er knyttet til lokaliteten, og ikke pr. tillatelse som tidligere.

– Dette betyr at vi nå har et bedre system hvor det er direkte sammenheng mellom avgiften og lokaliteten det føres tilsyn med, sier fiskeri- og kystminister Lisbeth Berg-Hansen i en pressemelding.

Forerslår solidarisk ansvar

På lokaliteter hvor det er samdrift eller samlokalisering vil det kunne være uklart hvem av innehaverne som skal betale avgiften, og hvilken andel som faller på hver.

– I dag har vi derfor sendt på høring et forskriftsforslag som presiserer at dersom flere tillatelser med ulike innehavere er knyttet til samme lokalitet, er innehaverne solidarisk ansvarlig for betaling av avgiften, sier Berg-Hansen.

Departementet foreslår en ordning der Fiskeridirektoratet sender betalingskravet til den som har flest tillatelser knyttet til lokaliteten med kopi til de øvrige innehavere.

Dette vil kunne være en fordel fordi avgiften da kan fordeles mellom innehaverne av tillatelser på lokaliteten, slik de selv ønsker det gjennom et oppgjør dem imellom (regress). For Fiskeridirektoratet vil forslaget innebære at direktoratet bare må forholde seg til én skyldner per lokalitet. Dette vil gjøre det lettere og mer effektivt å innkreve avgiften, heter det i meldingen fra departementet.