Nye regler for årsavgift

Det er fastsatt endrede regler for årsavgift for tilsyn og kontroll for lokaliteter til oppdrett i saltvann i 2010.

Årsavgiften er nå knyttet til lokalitetens størrelse, og ikke lenger etter hvor mange innehavere som kan drive på lokaliteten, melder Fiskeridirektoratet.

For alle lokaliteter med sjøvann til alle arter og typer matfisk, skal det i utgangspunktet betales kr. 9000.- i årsavgift. Dette gjelder alle lokaliteter som har klareringer på 65 tonn MTB eller mer, også slaktemerdtillatelser. (Unntatt er manntallstillatelser). Lokaliteter til fiskepark betaler kr. 500.-

Dernest øker beløpet for lokaliteter til laks, ørret og regnbueørret slik:

  • For hver lokalitet hvor klarert biomasse er fra og med 1560 og til og med 3119 tonn (1800 og 3599 tonn i Troms og Finnmark) skal det betales en tilleggsavgift på kroner 6700,- slik at den totale avgiften blir kr 15 700,-
  • For hver lokalitet hvor klarert biomasse er lik eller større enn 3120 tonn (lik eller større enn 3600 tonn i Troms og Finnmark) skal det betales en tilleggsavgift på kr 11 000,- slik at den totale avgiften blir kr. 20.000,-

Innehavere av tillatelser til stamfisk for laks, ørret og regnbueørret skal også betale kr. 11 000.- for selve tillatelsen (i tillegg til det som beregnes for lokalitetene ovenfor).

Årsavgiften vil bli beregnet etter status i registeret pr. 15. september 2010, og det skal også betales avgift for lokaliteter som ikke er tatt i bruk eller som har vært brakklagt hele året.

Dersom man har tillatelser/lokaliteter som ikke skal brukes mer fremover og som man ønsker å si fra seg, bør det snarest tas skriftlig kontakt med regionkontoret for å få disse slettet fra registeret, påpeker Fiskeridirektoratet.

Fiskeri- og kystdepartementet fremsatte nylig forslag om at fiskeoppdrettere med felles lokaliet, skal stå som solidarisk ansvarlige for tilsynsavgiften. Den saken er sendt ut til høring, med høringsfrist 9. august 2010.

Les også: Ønsker solidarisk ansvar for tilsynsavgift 25.06.2010