Meldeplikt til legemiddelregister

Fiskereseptmeldinger skal fortsatt og inntil videre sendes til Mattilsynet, etter at meldeplikt til veterinært legemiddelregister trådte i kraft 1. juli.

Plikten til å melde fra om utlevering og bruk av legemidler til dyr trådte formelt i kraft 1. juli 2010. Mattilsynet vil komme tilbake med mer informasjon om melding av opplysninger om bruk av legemidler til dyr etter sommerferien.

Forskrift 3. juli 2009 nr. 971 om melding av opplysninger om utleverte og brukte legemidler til dyr (også kalt ”VETREG”-forskriften) vil gi apoteker, legemiddelgrossister, medisinfôrfirmaer, andre fôrfirmaer, veterinærer og fiskehelsebiologer meldeplikt overfor Mattilsynet. Apoteker og andre som leverer ut legemidler, skal melde fra om utleveringen av legemidler til alle slags dyr. Veterinærer og fiskehelsebiologer skal melde fra om legemidler som de selv tilfører matproduserende dyr og hester, eller som de leverer videre til dyreholdere for behandling av slike dyr.

Meldingene skal håndteres i Mattilsynets tilsynssystem, kalt MATS. Meldesystemet er nå på plass, men det mangler fortsatt en god del arbeid for å gjøre systemet mer brukervennlig.

Systemene for rapportering av data fra apotekene og for rapportering via journalprogram for veterinærer er heller ikke på plass. Dette vil først skje i løpet av høsten.

Mattilsynet vil derfor ikke kreve at veterinærene starter rapporteringen nå. Etter sommerferien vil tilsynet komme tilbake med mer informasjon om melding av opplysninger om bruk av legemidler til dyr i MATS. Det vil deretter bli gitt tid til å innføre rutiner for rapportering.

Se forskriften her:
FOR 2009-07-03 nr 971: Forskrift om melding av opplysninger om utleverte og brukte legemidler til dyr

Skal fortsatt sende fiskereseptmeldinger til Mattilsynet

Veterinærer og fiskehelsebiologer skal fortsatt og inntil videre, sende fiskereseptmelding til Mattilsynet for alle reseptpliktige legemidler man rekvirerer og bruker til oppdrettsfisk.

Rapporteringskravet gjelder både legemidler fiskehelsepersonellet tildeler selv og ved medhjelper, opplyser Mattilsynet.

Hjemmelen for rapporteringskravet i rekvirerings- og utleveringsforskriftens § 4-6 om resept på legemidler til oppdrettsfisk mv, videreføres til Mattilsynet er trygg på at alle utlevererne bruker nye VETREG i MATS fullstending. Helse- og omsorgsdepartementet vedtok 24. juni 2010 å utsette opphevingen av dette innsendingskravet, etter forslag fra Mattilsynet (se regelverk under).

Mattilsynet presiserer samtidig hva rapporteringskravet innebærer. Fiskereseptmeldingene fra rekvirenten skal følge Mattilsynets reseptmal for oppdrettsfisk og være mottatt av Mattilsynet senest en uke etter at resepten er utstedt.

Medisindatabase og slaktemeldingskontroll

Fiskereseptmeldingen fra rekvirente er inntil videre hovedgrunnlaget for Mattilsynets føring av både medisinrestdatabase og slaktemeldingskontroll for oppdrettsfisk.

Mattilsynet forutsetter at det er faktiskt brukt legemiddel til oppdrettfisk som rapporteres. Mattilsynet henter nøkkelinformasjon fra medisinrestdatabasen som kryssjekkes med slaktemeldinger før vi utsteder eksportattester for oppdrettsfisk. Medisinrestdatabasen gir Mattilsynet oversikt og verktøy for tilsyn med legemiddelbruk til oppdrettfisk overfor både akvakulturnæring og fiskehelsepersonell. Fokus på legemiddelbruk til fisk er skjerpet i sammenheng med bekjempelse av lakselus.

Regelverk

Forskrift nr. 971 av 3. juli 2009 om melding av opplysninger om utleverte og brukte legemidler til dyr trer i kraft 1. juli 2010 for å regulere Veterinært legemiddelregister (VETREG) i Mattilsynets tilsynssystem (MATS). Samtidig innføres det et krav til innholdet i reseptene, jf. forskrift 27. april 1998 nr. 455 om rekvirering og utlevering av legemidler fra apotek § 5-1 nytt annet ledd. Dette er fastsatt i endringsforskrift 3. juli 2009 nr. 974. I endringsforskriften er det også bestemt at kravet i forskrift nr 455 av 27. april 1998 om rekvirering og utlevering av legemidler fra apotek § 4-6 første ledd skal oppheves 1. juli 2010. Dette kravet gir veterinærer og fiskehelsebiologer plikt til å sende inn kopier av resepter til Mattilsynet. Kravet gjelder bare resepter på legemidler til ”oppdrettsfisk mv.”; med andre ord ”akvakulturdyr”. (Kilde: Mattilsynet).