Ikke støtte til lakseboikott

Sosialistisk Venstreparti støtter ikke forslaget fra Internasjonalt Utvalg i Oslo og Akershus SV.

Det var onsdag 30. juni at Internasjonalt Utvalg gikk ut med oppfordring om boikott av norsk oppdrettsfisk.

– Næringen er blitt en business som definitivt ikke følger noen regler og som kan sammenlignes med småmafiavirksomhet, sa leder Marielle Leraand til VG Nett.

– I andre deler av verden opererer norske selskaper som banditter og bruker andre metoder enn det de kan her i landet, hevdet Leraand.

– Når fisken til og med er skadelig for oss, er det et tegn på at noe er riv, ruskende galt. Hele økosystemet er i ferd med å bryte sammen, sa hun videre, med henvisning til et kritisk fransk tv-program, hvor det hevdes at norsk oppdrettet laks inneholder kreftfremkallende stoffer. Miljøaktivist Kurt Oddekalv i Norges Miljøvernforbund var hovedkilden til disse påstandene i tv-programmet.

Les også: Franske myndigheter krevde forklaring 30.06.2010

Les også: – Begrenset skadepotensiale 29.06.2010

– Det er rimelig spesielt at politikere mener de har kompetanse på hvilken teknologi en matproduserende næring kan bruke. Det kan tyde på at de har lyttet til påstander fra ekstreme miljøer, uttalte kommunikasjonsdirektør i Fiskeri- og havbruksnæringens landsforening (FHL), Are Kvistad, i en kommentar til VG Nett.

Les også: Oddekalv truer med vold 30.06.2010

SV lokalt og sentralt avviser utspillet

Oppfordringen fra Internasjonal gruppe i Oslo og Akershus SV om boikott av norsk oppdrettslaks, ble også gjentatt på Politisk kvarter på NRK torsdag morgen, den 1. juli. Oppfordringen har imidlertid ikke støtte verken i fylkespartiene i Oslo og Akershus, eller hos SV sentralt, som nå går ut og tar avstand fra utspillet.

– Dette har ikke vært behandlet av kompetente organ i Akershus, SV og vi står ikke bak denne uttalelsen, skriver Akershus SV på sine nettsider.

Internasjonalt utvalg i Oslo og Akershus en gruppe som jobber på eget initiativ. De er verken valgt eller har mandat fra Akershus SV, opplyser fylkespartiet.

– Ingen kompetente organ i Akershus SV har behandlet saken, og vi støtter oss dermed til gjeldende politikk, presiserer fylkespartiet.

Enkeltpersoner i Internasjonal gruppe i Oslo og Akershus SV har kommet med forslag om boikott av norsk laksenæring. Selv om mange i SV er sterkt kritiske til sider ved oppdrettsnæringen, møter kravet om boikott liten forståelse i resten av partiet, skriver SV sentralt på sine nettsider.

– Utspillet er ikke behandlet i noen demokratisk valgte organ i Oslo SV og er ikke i tråd med SVs politikk, sier fylkesleder i Oslo SV Per Østvold.

Stortingsrepresentant og næringspolitisk talsperson i SV, Alf Holmelid, har lenge jobbet for tøffere miljøkrav til oppdrettsnæringen, men avviser boikottutspillet, skriver SV sentralt på sine nettsider.

– Store miljøutfordringer

Holmelid mener likevel at oppdrettsnæringa har store miljøutfordringer som må tas på alvor. Tall fra Folkehelseinstituttet viser at bruken av kjemikalier for å bekjempe lakselus formelig har eksplodert, fra 218 kilo i 2008 til over 5 tonn i 2009. Det aller meste er plantevernmidler som blandes i fiskeforet, skriver SV.

– Dette kan ikke fortsette. Næringen må selv se at det trengs et krafttak for å gjøre norsk fiskeoppdrett bærekraftig. Hvis ikke vil oppdrettsnæringen få nye negative nyhetsoppslag og reaksjoner i viktige markeder, sier Holmelid.

Rømming og lakselus truer den norske villaksen. I tillegg bidrar oppdrettsanleggene med mye forurensning gjennom fiskefôr og avføring, skriver SV på sine nettsider. Holmelid mener oppdrettsnæringen har mye å lære av hvordan landbasert industri ryddet opp i sine miljøproblemer i åttiårene – etter at det ble stilt rensekrav fra myndighetene.

– Jeg har selv jobbet mange i år i smelteverksindustrien. Bedriftene var i mot krav om rensing, men i dag er de miljøledende og takker myndighetene for at det ble stilt krav. Det er tid for en lignende miljøopprydding i oppdrettsnæringen. Nå er økonomien i oppdrettsnæringen god. Derfor må det satses nå, sier Holmelid.

SV ønsker blant annet følgende tiltak for havbruksnæringen:

  • Nulltoleranse for rømming.
  • Sterk reduksjon av medisinbruk som kan ha skadelige konsekvenser for omgivelsene.
  • Transport av laks til slakteri må foregå i lukkede båter.
  • Brakklegging av områder i perioder.
  • Dokumentasjon på at foret kommer fra bærekraftige fiskestammer.
  • Sterkere satsing på utvikling av lukkede anlegg.